ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Po dłuższej przerwie udało mi się kolejny raz dołączyć do wspólnego wypiekania z innymi blogerami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Pierwotny przepis pochodzi z bloga Najedzeni, jednak ja postanowiłam go odrobinę zmodyfikować, gdyż wolę używać świeżych drożdży, a nie tych suchych. Mam wrażenie, że wpływa to na jakość moich wypieków, ale mogę się mylić.
Ta akcja przypomniała mi, jak bardzo lubię domowe pieczywo. Wykonanie zajmuje chwilę, a jest z tego tyle przyjemności oraz w tym przypadku- korzyści zdrowotnych dzięki sporej ilości masła czosnkowego. Znajdźcie chwilę i zaskoczcie takim wypiekiem swoich bliskich :)
Składniki:
250 g mąki pełnoziarnistej
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżki oliwy
200 ml letniej wody
nadzienie:
100 g masła
5 ząbków czosnku
suszona bazylia
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki pszennej i ciepłe mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie do garnka wsypujemy mąki, przyprawy i mieszamy. Dodajemy powoli resztę składników- łącznie z wyrośniętymi drożdżami. Wlewamy po trochu wodę- tyle by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam ok. 10 minut. Miskę przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Do letniego masła wrzucamy czosnek i bazylię. Odstawiamy by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą rozwałkujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy smarujemy masłem z czosnkiem.
Ciasto składamy w pół i kroimy w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna).
Pasy zwijamy po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Paluchy pieczemy w 180 st. przez 15-20 minut.
W akcji brali u dział także: Joanna z Grunt to przepis, Bernadetta z bloga Prawo do gotowania, Asia z blogu Sama słodycz u Asi, Bożena z Moje Domowe Kucharzenie, Iwona z Izioni pyszne smaki, Dorotka z Moje Małe Czarowanie, Nina z blogu Gotuj- Sam, Aneta z Piekielna Kuchnia Anety, Ewcia z blogu Ewa w kuchni, Jagoda z Magia w kuchni.
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/03/penoziarniste-paluchy-czosnkowe.html