ßßß Cookit - przepis na Tak ! Dla domowego pieczywa czyli czosnkowe bułki

Tak ! Dla domowego pieczywa czyli czosnkowe bułki

nazwa

Wykonanie

Zapach pieczywa w domu przypomina lata dzieciństwa, przyznam że ostatnio piekę chleb coraz częściej. Chleb domowy na naturalnym zakwasie z własną wędliną i warzywami z ogródka, pełnowartościowe śniadanie gotowe ! Wczoraj wypróbowałam przepis na bułeczki czosnkowe i zjedzone zostały jeszcze ciepłe. Dziś piekę chleb ale przepis następnym razem.
Potrzeba:
5 dag drożdży lub pół szklanki zakwasu żytniego
pół szklanki mąki pszennej
1 , 5 szklanki żytniej
pół szklanki letniej wody
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
100 gram masła
3 ząbki czosnku
pół szklanki liści bazylii
pieprz
Drożdże rozcieramy z cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do lekkiego wyrośnięcia.
Dodajemy letnią wodę, mąkę, sól i mieszamy składniki razem. Zostawiając na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy wszystkie składniki na blat i wyrabiamy ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto nie może się kleić do palców. Formujemy małe kuleczki, około 12 sztuk z tego przepisu wyjdzie. Każdą kulkę przecinamy delikatnie wzdłuż nożem i odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość. W między czasie dusimy masło widelcem i dodajemy do niego rozdrobniony czosnek i posiekaną bazylię doprawiając na koniec pieprzem. Kiedy nasze pieczywo wygaruje kładziemy kleksy masła na nacięciach i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 160`C, na około 20 minut aż ładnie się zarumienią.
W domu unosi się zapach świeżego pieczywa oraz aromatycznego czosnku i bazylii.
Już mi ślinka leci na szczęście w piekarniku już się piecze pieprzny chleb ;)
Smacznego Łakomczuszki
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/05/tak-dla-domowego-pieczywa-czyli.html