Wykonanie
Nasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej
serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie w knajpie" nie uznajemy, ale to nie znaczy, że nie wiemy jak smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze
szpinakiem,
papryką,
pieczarkami, dużą ilością
cebuli i dipu
czosnkowego, doprawioną iście diabelsko!
Chilli,
oregano i maleńkie
pomidorki . A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest
mąka owsiana w 100% bezglutenowa).


SKŁADNIKI:/FARSZ:-
Szpinak świeży, 1/3 opakowania,-
Pieczarki, 1/2 opakowania,-
Papryka Czerwona, 1 mała-
Papryka Żółta, 1 mała,-
Ser Żółty, 400 g,-
Wędlina z
indyka, 200 g,-
Cebula, 5-6 białych- Mieszanka "
Pomidor,
oregano,
chilli" Piątnica, na smak,-
Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.-
Pieprz czarny,- Domowa mieszanka
suszonych warzyw,- odrobina
oleju,/Dodatkowo DIP
CZOSNKOWY DOMOWY /mocno
czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg
mąki,- 1/4 kostki
drożdży,- pół szklanki
wody, pół szklanki
mleka razem,- łyżeczka
soli,- łyżeczka
cukru,- 2 łyżki
oleju,- 1 łyżka
masła,SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE:
Mąka owsiana bezglutenowa - możesz o niej (i o innych bezglutenowych w 100%) poczytać TUTAJ !- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość
mąki należy "regulować" obserwując. Dodajemy też odrobinę
mąki chlebowej bezglutenowej. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą
wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!

WYKONANIE:/Farsz:Wszystkie składniki oprócz
szpinaku i
sera kroimy -
pieczarki na cieniutkie paseczki,
cebula w
pióra,
paprykę i
wędlinę w paseczki, a
ser żółty (około 250 g) ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy razem, polewamy odrobiną
oleju i doprawiamy./Ciasto:Rozrabiamy rozczyn -
drożdże zasypujemy
cukrem i podlewamy odrobiną
wody z
mlekiem (
woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę
mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki.Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto.Do odmierzonej
mąki (w przypadku owsianej-bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę
wody z
mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie, znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy
mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej
mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).

/Wykonanie Pizzy:Przygotowane na blaszce ciasto grubo smarujemy dipem
czosnkowym. Na nim układamy sporo
szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę
żółtego sera. Na wierzch można dać jeszcze
szpinak - zapiecze się on zupełnie inaczej niż ten ukryty pod farszem./Pieczenie:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.

Pizza wyszła wspaniale, szczególnie dlatego, że ani smaki, ani konsystencja nie są jednolite. Zacznijmy od konsystencji - na kruchutkim cieście zachwyca nas płynny dip
czosnkowy zestawiony ze
świeżym szpinakiem, który się ciągnie (jak taki lekko zrobiony na
maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część pizzy, która stopniowo przechodzi do górnej skorupki.
Ser się ciągnie,
papryka jest gorąca i chrupiąca, ale nie twarda,
pieczarki i
cebula zachowały "się" genialnie. Skorupkę mamy tylko na górze.Smak? To też jest pewna podróż. Nic nie jest oczywiste. Pełnia smaków uwalnia się dopiero przy gryzieniu a efekt kulminacyjny zachodzi przy połykaniu smakowitego kąska. To sprawa nie tylko składników ale i przypraw! Balans smakowy wzbogaciłyśmy słodkością i ostrością dzięki zestawieniu:- Mieszanki "
Pomidor,
oregano,
chilli" - Piątnica,-
Pomidorków - "Igiełki " Piątnica,-
Pieprzu czarnego,- Domowej mieszanki
suszonych warzyw,
Pomidorki zapewniły
słodycz,
oregano to ta nuta ostrości, która wydobywa się dopiero po chwili,
czarny pieprz, domowa mikstura - to opcje obowiązkowe, a oregano? Stworzony dla pizzy zielony "pyłek".


Pozdrawiamy i zmykamy czarować coś... przypominającego nam o
magii świąt.A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)Więcej przepisów znajdziesz w zakładce " PRZEPISY "
