Wykonanie
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!PIZZASkładniki :2 szklanki
mąki3 dag
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka1 łyżka
cukrułyżeczka
soli3 łyżki
olejuodrobina
margaryny do posmarowania patelkiSos do posmarowania ciasta:2 łyżki przecieru1 ząbek
czosnku3-4 łyżki
wodyłyżeczka
bazylii, prowansalskich,
oregano.Propozycja dodatków:6 plasterków
salami0,4 kg
pieczarekpół
czerwonej papryki2 średniej wielkości
ogórki kiszonemalutka puszka
kukurydzy2
cebulki średniej wielkości8
pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:Z odrobioną ciepłego
mleka rozrabiamy
drożdże z
cukrem aby uzyskać jednolity rozczyn. Szklankę
mleka podgrzewamy aby było ciepłe. Do miski wsypujemy
mąkę, 3 łyżki
oleju,
sól i wlewamy na całość nasz rozczyn. Zabieramy się za wyrabianie 10-15 min. W trakcie wyrabiania dolewamy nasz ciepłe
mleko aby uzyskać lekko wolną konsystencję ciasta. Gdy wyrobimy ciasto miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło. Patelkę nacieramy
margaryną wyciągamy ciasto (dzielmy na 2 porcje) rozciągamy je na całej wielkości patelni. Do patelni/garnka dajemy przecier,
wodę ,
czosnek i
zioła i podgrzewamy chwilę aby się całość połączyła następnie smarujemy nasze ciasto w patelni. Dajemy na ciasto nasze ulubione dodatki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 0 C i pieczemy przez 20-25 min.Nasze dodatki, pokroiłem w ćwiartki
pomidorki koktajlowe, w plasterki
ogórka kiszonego,
salami w kosteczki,
pieczarki w plasterki oraz
cebulkę w piórka i dusiłem je na masełku do miękkości doprawiając
solą oraz
pieprzem.