Wykonanie

Ciężko jest znaleźć idealne ciasto na pizzę. Przetestowałam już kilka przepisów. Ostatnio trafiłam na bloga Niebo w polewie waniliowej i stąd też zapożyczyłam recepturę na ciasto. Pizzerinki wyszły chrupiące, pachnące i pyszne!Składniki na ciasto ( na 24 pizzerinki):3 szklanki
mąki0,5 kostki
drożdży2-3 łyżki
oleju1 szklanka
wodyszczypta
soli i
cukruSkładniki na
sos pomidorowy:2-3
pomidoryZąbek
czosnkuBazyliaDodatkowo:Dowolnie:)U mnie:
salamiszynka,
pieczarki smażone
cebula smażona
ser żółty gouda
mozzarellapomidoryDo miski przesiać
mąkę. W połowie szklanki ciepłej
wody i szczypcie
cukru rozdrabnić
drożdże. Dodać łyżkę
mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać trochę
soli,
olej, wyrośnięte
drożdże i 0,5 szklanki
wody. Wymieszać. Wyrobić najlepiej drewnianą łyżką
ciasto drożdżowe. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie odrywać małe kawałki ciasta, zrobić kulkę i delikatnie rozwałkować. Posmarować sosem sosem i ułożyć na wierch dodatki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 150-170 stopni.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na drobniejsze kawałki. Listki
bazylii porwać,
czosnek pokroić. Potraktować wszystko razem blenderem


Aga