Wykonanie
Polecam gorąco prosty przepis na tradycyjną pizzę, gdzie najważniejszy składnik, czyli ciasto na pizzę, zawsze się udaje. Większość z nas
daje sobie czasami upust, by skusić się na ulubiony smakołyk. W moim środowisku a przypuszczam, że prawie w każdym innym, połączenie podduszonych
pieczarek,
cebulki,
topionego sera i
szynki jest rewelacyjne. Mnie osobiście smakuje świetnie nawet bez dodatku
wędliny.Znajdź mnie także na facebooku
Zawsze przygotowuje dwie duże formy o średnicy około 30 cmSkładniki:ciasto:2,5 szklanki
mąki1/4 paczuszki świeżych
drożdży (maksymalnie 3 dag)150-200 ml letniej
wody (ciasto powinno być nieco rzadsze od ciasta kluskowego)1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1-2 łyżki
olejuskładniki do wyłożenia na pizzę :około 350-400 gram
pieczarekkilka plastrów
szynki lub innej ulubionej
wędliny1
cebulaokoło 100 g
sera żółtego do starcia1/2
pora z białej części (opcjonalnie)150 ml gęstego przecieru lub
sosu pomidorowego1-2 ząbki startego
czosnkuprzyprawy podstawowe:
sól,
bazylia,
zioła prowansalskiePrzygotowanie pizzyMieszamy
mąkę ze
solą. Robimy dołek po środku, wkruszamy
drożdże i posypujemy je
cukrem. Wylewamy na
drożdże 1/3 porcji letniej
wody i czekamy aż podrosną (pojawi się na powierzchni
wody charakterystyczna pianka). Wyrabiamy ciasto, dodając
olej i resztę
wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej pół godziny. W tym czasie podsmażamy
cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy posiekany
por i dusimy około 1 minuty. Pod koniec dodajemy
czosnek i chwilkę dusimy. Wsypujemy
pieczarki,
przyprawy i dusimy wszystko jakieś 3-4 minuty.Wyrośnięte ciasto krótko przerabiam kilka
razy, dzielę na dwie połowy (robię z tej ilości dwie duże pizze). Nasączam płat ręcznika kuchennego kilkoma kroplami
oleju i smaruje formy. Wywałkowane ciasto umieszczam w formach, delikatnie palcami, wyodrębniając brzegi ciasta. Odstawiam jeszcze na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smaruje ciasto
przecierem pomidorowym (jeśli tylko mam w spiżarni, zawsze do tego celu używam domowego przecieru). Rozkładam mniej więcej równomiernie plastry
szynki, posypuje połową ilości
startego sera i wykładam nań podduszone
pieczarki a na wierzch drugą część
sera. Na tym etapie nic już nie przyprawiam -
wędlina i
ser jest przeważnie słona a
pieczarki przyprawiłam wcześniej
solą i suszoną
bazylią. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., na środkową półkę, grzałka góra-dół, na około 30 minut.
Smacznego!!!