Wykonanie
Polecam wszystkim ten przepis na pizzę, przetestowany wielokrotnie. Ciasto wychodzi naprawdę rewelacyjne.
Składniki :0,5 kg
mąki8 g
drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka
cukrułyżeczka
soli2 łyżki
oleju lub
oliwykubek ciepłej
wody ok.300 mlulubione dodatki:
sos pomidorowy,
cebula,
czosnek,
żółty ser,
pieczarki,
papryka,
salami itp.
przyprawy do pizzy:
oregano,
bazylia,
majeranek,
rozmarynPizza jest
ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z
drożdży. Do miski wlewamy ciepłą
wodę, wsypujemy rozkruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Kiedy używamy
suszonych drożdży tzw. instatnt można ten etap pominąć i od razu wymieszać całe opakowanie z
mąką.Kiedy
drożdże podrosną dolewamy
oliwę i dosypujemy
mąkę i
sól. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę
mąki lub
oliwy. Dzielimy kulę na cztery części. Obsypujemy je
mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać
mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.Placki smarujemy
oliwą, posypujemy szczyptą
soli,
majeranku,
bazylii czy
oregano. Nakładamy
sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy
sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić
oliwą.Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła.