Mamy kolejny przepis na pyszny i niebanalny obiad lub kolację. Szczególnie polecamy fanom pizzy :)Idealnie sprawdzi się również na imprezie! Możecie zrobić Calzone w wersji mini - na pewno każdy z gości chętnie sięgnie po takie malutkie i pyszne pierożki :)Skład na ciasto:2,5 szklanki mąkiopakowanie drożdży instantłyżeczka solilyzeczka cukru i300 ml wodyłyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Do wody dodać oliwę, sól, cukier, drożdże oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę, a gotowe ciasto odstawiamy na 1 godzinę.Składniki na farsz:paprykapieczarkicebulapomidorkiostra papryczkaczosnekser żółtyszynka drobiowaPrzygotowanie:Na początek kroimy warzywa i grillujemy je ok 10-15 minut. Następnie układamy na rozwałkowanym cieście, dodajemy plastry szynki i starty ser.Sklejamy ze sobą końce ciasta na kształt dużego pierożka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i pieczemy aż się pięknie zarumieni (ok 15 min).Smacznego :)br