Wykonanie
Lubię pizzę na cienkim spodzie. Najlepsza jest z moimi ulubionymi dodatkami i sosami.Składniki na spód pizzy (na placek wielkości ok. 40 cm)1 1/2 szkl.
mąki75 gram
drożdży (3/4 paczki)1 łyżeczka
cukru1/3 łyżeczki
soli4 łyżki
oliwy1/2 szkl.ciepłej
wodyDodatki:
sos pomidorowy20 dkg startego
żółtego seraprzesmażone
pieczarki z
cebuląplastry
salamipokrojona w krótkie paski
papryka czerwonakukurydza konserwowaoreganoMąkę przesiewamy, wsypujemy do miski i na środku robimy dziurę. Do tego otworu dodajemy pokruszone
drożdże,
cukier,
oliwę,
sól. Mieszamy i partiami dodajemy
wodę. Gdy ciasto wyrobimy na jednolitą masę, formujemy kulę, przykrywamy miskę i odstawiamy do ciepłego miejsca na 30 min.Blachę smarujemy
oliwą i posypujemy
mąką. Po upływie 30 minut ciasto wałkujemy na blasze w formie cienkiego koła. Smarujemy
sosem pomidorowym (przepis tutaj). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy cały placek
sosem pomidorowym. Posypujemy
serem żółtym, dodajemy
pieczarki z
cebulą, następnie
salami,
paprykę,
kukurydzę. Na wierzchu posypujemy
startym serem żółtym i na koniec
oregano. Pieczemy w tem. 220 st.C 15 minut. Smacznego