Wykonanie
Domowa pizza, bez porównania z tymi z pizzerii, chociaż i tam czasem trafiają się - te dobre. Coś o tym wiem, gdyż często zdarza mi się wypad na pizzę, nie można przecież jeść tylko i wyłącznie wszystkiego co sami zrobimy ;) Uwielbiam taką pizzę z
sosem czosnkowym.
Składniki:250 g
mąki20 g
drożdży125 ml ciepłej
wodypół łyżeczki
solipół łyżeczki
cukru1 łyżka
olejuZrobić zaczyn.
Drożdże rozprowadzić z
cukrem i ciepłą
wodą, wymieszać z 4 łyżkami
mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Mąkę wymieszać z
solą, wlać rozczyn i zagnieść ciasto. Gdy wyjdzie za twarde, można dolać ciepłej
wody. Do ciasta dodać
olej i znów zagnieść. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować placek i kłaść na wyłożoną natłuszczonym papierem blaszkę. Posmarować
sosem pomidorowym i nakładać dodatki. Piec 25-30 min. w 180 st. C. Upieczoną pizzę smarować
sosem czosnkowym .
Sos pomidorowy - baza pod dodatki:2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1,5 łyżeczki
ziół prowansalskichząbek
czosnku0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru2 łyżki
olejuPołączyć składniki. Smarować ciasto.
Dodatki w mojej pizzy:
kukurydzaszynkaser żółtypaprykasmażone
pieczarki z
cebuląDla moich łakomczuchów zrobiłam z podwójnej porcji. Tu na zdjęciu jeszcze przed upieczeniem, gdyż po wystawieniu z piekarnika, pizze rozeszły się jak świeże bułeczki:)