Wykonanie
Domowa pizza , to dla nas danie świąteczne, robione przeważnie w soboty, kiedy wszyscy są w domu. Gdy wyłożę ciasto na blachę, każdy dostaje swój kawałek pizzy i układa na nim to, co lubi:
Wędliny, warzywa,
pieczarki. Na koniec córcia posypuje wszystko
serem, który sama utarła. Dlatego włączyłam pizzę do akcji ” Małe brzuszki łakomczuszki”, choć ten mój Łakomczuszek już nie taki mały! A w domu lubimy pizzę na grubym spodzie. Podaję przepis:25 g
drożdżyłyżeczka
cukru1/2 szklanki letniego
mleka3, 5 szklanki
mąki1/4 szklanki
oleju1
jajko ( może być bez)ok. pół szklanki letniej
wodysólwędliny, warzywa, duszone
pieczarki,
ser żółtyNajpierw robimy rozczyn –
drożdże rozcieramy z
cukrem i połową szklanki letniego
mleka, posypujemy
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, solidnie solimy, dodajemy wyrośnięte
drożdże i dalej, mieszając drewnianą łyżką,
olej,
jajko i
wodę. Ciasto powinno być gęstsze od kwaśnej
śmietany i ciasta na racuchy. Ubijamy je – im dłużej, tym bardziej wyrośnie w piecu , ale wystarczy 5 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy resztę : kroimy
pomidory, i np.
paprykę,
cukinię,
ogórki,
pieczarki ( mogą być duszone) i co tam lubicie. Kroimy też
wędliny, jeśli tego wymagają. Ścieramy
żółty ser na tarce, o tak:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i wtedy rodzina ma
pole do popisu: Każdy dostaje kawałek do zapełnienia. My użyliśmy
szynki, wędzonego i sparzonego
boczku,
pomidorów,
papryki i
ogórków oraz duszonych
pieczarek. Posypujemy wszystko
startym serem:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, na około 30 min, do suchego patyczka i stopienia
sera. Po wyjęciu z piekarnika każdy odnajduje swój kawałek , polewa go
keczupem i posypuje
oregano lub
bazylią. Warto dodac sezonową surówkę – my jedliśmy z papierówek i
kiszonego ogórka, startych na grubej tarce, z
oliwą i
pieprzem ziołowym. Smacznego!