ßßß Cookit - przepis na PIZZA NA GRUBYM SPODZIE

PIZZA NA GRUBYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Domowa pizza , to dla nas danie świąteczne, robione przeważnie w soboty, kiedy wszyscy są w domu. Gdy wyłożę ciasto na blachę, każdy dostaje swój kawałek pizzy i układa na nim to, co lubi: Wędliny, warzywa, pieczarki. Na koniec córcia posypuje wszystko serem, który sama utarła. Dlatego włączyłam pizzę do akcji ” Małe brzuszki łakomczuszki”, choć ten mój Łakomczuszek już nie taki mały! A w domu lubimy pizzę na grubym spodzie. Podaję przepis:
25 g drożdży
łyżeczka cukru
1/2 szklanki letniego mleka
3, 5 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
1 jajko ( może być bez)
ok. pół szklanki letniej wody
sól
wędliny, warzywa, duszone pieczarki, ser żółty
Najpierw robimy rozczyn – drożdże rozcieramy z cukrem i połową szklanki letniego mleka, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, solidnie solimy, dodajemy wyrośnięte drożdże i dalej, mieszając drewnianą łyżką, olej, jajko i wodę. Ciasto powinno być gęstsze od kwaśnej śmietany i ciasta na racuchy. Ubijamy je – im dłużej, tym bardziej wyrośnie w piecu , ale wystarczy 5 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy resztę : kroimy pomidory, i np. paprykę, cukinię, ogórki, pieczarki ( mogą być duszone) i co tam lubicie. Kroimy też wędliny, jeśli tego wymagają. Ścieramy żółty ser na tarce, o tak:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i wtedy rodzina ma pole do popisu: Każdy dostaje kawałek do zapełnienia. My użyliśmy szynki, wędzonego i sparzonego boczku, pomidorów, papryki i ogórków oraz duszonych pieczarek. Posypujemy wszystko startym serem:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, na około 30 min, do suchego patyczka i stopienia sera. Po wyjęciu z piekarnika każdy odnajduje swój kawałek , polewa go keczupem i posypuje oregano lub bazylią. Warto dodac sezonową surówkę – my jedliśmy z papierówek i kiszonego ogórka, startych na grubej tarce, z oliwą i pieprzem ziołowym. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/pizza-na-grubym-spodzie