ßßß
Składniki:dwie łyżeczki suchych drożdży1/2 szklanki ciepłego mleka1/2 szklanki cieplej wody1 jajko1/4 szklanka oleju1/4 szklanka cukrupół łyżeczki soliokoło 4 szklanki mąkijajko do posmarowaniaWykonanie: Suche drożdże przesypać do miseczki, następnie dodać do nich mąkę, ciepłą wodę oraz mleko. Następnie dodajemy olej, sól, cukier i wybijamy jajko. Ciasto dokładnie zagniatamy, ma ono być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 1 cm grubości i wycinamy cienkie długie paseczki. Miseczkę (nadającą się do piekarnika) dokładnie obkładamy folią aluminiową i pleciemy na niej koszyk. Wokół miseczki pleciemy warkocz który po upieczeniu przymocujemy do koszyczka. Pleciemy kolejny warkocz który przyklejamy na drugiej miseczce (również wyłożonej folią aluminiową), ma on robić za naszą rączkę do koszyczka. Gotowe elementy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Koszyczek pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut bądź do zrumienia się.