Wykonanie
Wszyscy mają koszyk mam i ja;)W tym roku nasz świąteczny stół będzie zdobił pyszny,
drożdżowy koszyczek;) Koszyczek jest prosty do wykonania, potrzebna jest nam tylko odrobina cierpliwości i miska która zniesie wysoką temperaturę w piekarniku. Przepis pochodzi ze stronki Przepisy Aleksandry i jej MamyPolecam bardzo;)
Składniki:dwie łyżeczki suchych
drożdży1/2 szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki cieplej
wody1
jajko1/4 szklanka
oleju1/4 szklanka
cukrupół łyżeczki
soliokoło 4 szklanki
mąkijajko do posmarowaniaWykonanie: Suche
drożdże przesypać do miseczki, następnie dodać do nich
mąkę, ciepłą
wodę oraz
mleko. Następnie dodajemy
olej,
sól,
cukier i wybijamy
jajko. Ciasto dokładnie zagniatamy, ma ono być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 1 cm grubości i wycinamy cienkie długie paseczki. Miseczkę (nadającą się do piekarnika) dokładnie obkładamy folią aluminiową i pleciemy na niej koszyk. Wokół miseczki pleciemy warkocz który po upieczeniu przymocujemy do koszyczka. Pleciemy kolejny warkocz który przyklejamy na drugiej miseczce (również wyłożonej folią aluminiową), ma on robić za naszą rączkę do koszyczka. Gotowe elementy smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Koszyczek pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut bądź do zrumienia się.