ßßß Cookit - przepis na Pampuchy-kluski na parze

Pampuchy-kluski na parze

nazwa

Wykonanie

30 dag mąki tortowej (typ 450)
1 łyżka cukru
1/6 l mleka 3.2 %
1 jajko
15 g świeżych drożdży
1 łyżka dobrego oleju
szczypta soli
Pampuchy-kluski na parze - sposób przygotowania: Do pojemnika automatu do chleba wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Na wierzch pokruszyć świeże drożdże. Nastawić program ?ciasto rosnące? (czas : 1 godz. 25 minut).
Tuż po rozpoczęciu zagniatania ciasta, dolać równomiernie, środkiem, wzdłuż foremki, wąską strużką, olej. I niech automat wyrobi ciasto.
W garnku zagotować wodę i :
- w garnku do gotowania na parze założyć górę,
- w innym garnku włożyć specjalną, składaną wkładkę,
- lub zawiesić i przymocować lnianą ściereczkę nad wodą.
Wyjąć ciasto z pojemnika automatu, na oprószoną mąką drewnianą deskę lub stolnicę. Oddzielić 8 równych kulek, utoczyć kluski. Przykryć lnianą ściereczką. Natłuścić lub opryskać lekko oliwą w sprayu górę od garnka, wkładkę lub ściereczkę. W odstępach (urosną) położyć tam kulki ciasta (4 małe, na jedno gotowanie), Przykryć pokrywką. Na niezbyt dużym ogniu, to 18 - 20 minut parowania. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub "na słodko" z polewą owocową i śmietaną.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18015004/pampuchy kluski na parze/p