Wykonanie
30 dag
mąki tortowej (typ 450)1 łyżka
cukru1/6 l
mleka 3.2 %1
jajko15 g świeżych
drożdży1 łyżka dobrego
olejuszczypta
soliPampuchy-kluski na parze - sposób przygotowania: Do pojemnika automatu do
chleba wbić
jajko, wlać
mleko, wsypać
mąkę wymieszaną z
cukrem i
solą. Na wierzch pokruszyć świeże
drożdże. Nastawić program ?ciasto rosnące? (czas : 1 godz. 25 minut).Tuż po rozpoczęciu zagniatania ciasta, dolać równomiernie, środkiem, wzdłuż foremki, wąską strużką,
olej. I niech automat wyrobi ciasto.W garnku zagotować
wodę i :- w garnku do gotowania na parze założyć górę,- w innym garnku włożyć specjalną, składaną wkładkę,- lub zawiesić i przymocować lnianą ściereczkę nad
wodą.Wyjąć ciasto z pojemnika automatu, na oprószoną
mąką drewnianą deskę lub stolnicę. Oddzielić 8 równych kulek, utoczyć kluski. Przykryć lnianą ściereczką. Natłuścić lub opryskać lekko
oliwą w sprayu górę od garnka, wkładkę lub ściereczkę. W odstępach (urosną) położyć tam kulki ciasta (4 małe, na jedno gotowanie), Przykryć pokrywką. Na niezbyt dużym ogniu, to 18 - 20 minut parowania. Podawać jako dodatek do dań
mięsnych lub "na słodko" z polewą
owocową i
śmietaną.