Wykonanie
Uwielbiam
pieczarki! Najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Dzisiejszy przepis na
drożdżowe ślimaczki z
pieczarkami, idealnie sprawdzi się na "domówkę" czy jako przystawka do obiadu - np. do czerwonego barszczyku. Smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!Z podanego przepisu wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)).

'drożdżowe ślimaczki z pieczarkami'Składniki:* ciasto:- 2 szklanki
mąki- 30g świeżych
drożdży- 2
jajka- 0,5 szklanki
mleka- 3 łyżki
oleju- 0,5 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cukru* farsz:- 1 kg
pieczarek- 100g
żółtego sera- 2
jajka- S&P Kamis

Z
drożdży,
cukru i
mleka (delikatnie podgrzać) zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski. Dodać zaczyn,
jajka,
olej,
sól i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto ( w razie konieczności dodać
mleko lub
mąkę).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na
maśle, doprawić
solą i
pieprzem. Przestudzić. Dodać starty na grubych oczkach
ser żółty i surowe
jajko plus
żółtko. Dokładnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego
boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od
spodu - patrz zdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia.Następnie pokroić ją w 1 , 5-2 cm plastry i delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Każdą roladkę posmarować rozkłóconym
jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20-25min.Wystudzić na kratce.Smacznego!

* przepis pochodzi z bloga 'Szalonapatelnia'** przepis zawiera lokowanie produktu firmy Kamis