Wykonanie
PIZZACiasto:25 g
drożdży3 szklanki
mąkipół łyżki
cukrupół łyżeczki
soli1 łyżka
olejufarsz:2 średnie
cebule5 dużych
pieczarekpomidorpół słoiczka
koncentratu pomidorowegooregano,
sól,
pieprzmała
papryka (kolor według uznania)30 dag
sera żółtego6 plasterków
wędliny1. w misce rozpuścić
drożdże w szklance ciepłej
wody z dodatkiem
cukru,
soli i łyżki
mąki, zaczekać pół godziny,2. dodać
mąkę i
olej, wyrabiać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wyrośnięcia,3.
cebule i
pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć,4. ciasto rozwałkować przełożyć na dowolną blachę wyłożoną papierem do pieczenia,5. w szklance wymieszać
koncentrat pomidorowy,
oregano,
sól,
pieprz, pół łyżki
wody, rozsmarować na cieście,6. na sos wyłożyć usmażone
pieczarki i
cebulę, pokrojonego w paski
pomidora,
paprykę i
wędlinę, na koniec starkowany
ser,7. posypać
solą i
pieprzem, piec 30 min w temperaturze 180 stopni C.