Wykonanie

Cudownie mięciuteńkie
mięsko wprost rozpływające się w ustach. Miłośnicy
golonki nie powinni zbyt długo czekać, by wypróbować ją w takiej właśnie wersji. Przyznać muszę szczerze, że
słodką kapustę pierwszy raz miałam okazję jeść w Czechach. Początkowo wydawało mi się to
dziwne.... Jak można
kiszoną kapustę słodzić
cukrem i to dość zdecydowanie.... Jednak dzisiaj
mogę Wam powiedzieć, że jest to całkiem trafiony pomysł :)
Jadłam również
kapustę białą oraz czerwoną również przygotowywaną na słodko. Każda z tych wersji smakowała równie dobrze. Dzisiaj więc pragnę Was zarazić miłością do
słodkiej kapusty - spróbujcie koniecznie :)Składniki do gotowania:ok. 2,5 kg
golonki wieprzowej (u mnie z kością i bez kości)1,5-2 l
bulionu drobiowego250 ml
jasnego piwa2
marchewki1
pietruszkakawałeczek
selera (taki wielkości większej ćwiartki
jabłka)1
cebulakawałek
pora3 duże ząbki
czosnku3
ziela angielskie2
liście laurowe1 łyżeczka
soli3/4 łyżeczki domowej
vegety (klik)
Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić.
Marchewki i
pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cztery.
Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Obrany
czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie składniki. Uzupełnić
wodą tak by
golonki były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie
golonkę wystudzić nie wyjmując z
wywaru.Składniki na marynatę:1/2 łyżki
miodu1 łyżka
sosu sojowego3 łyżki
wywaru spod golonkikminek w ziarnach
papryka słodkarozmaryntymianekponadto:2 łyżki
sosu barbecue Mississippi (dostępny w sklepie smakipoludnia24.pl)7-8
ziemniaków obranych i lekko podgotowanych
papryka słodkazioła prowansalskieMiód,
wywar i
sos sojowy dobrze rozmieszać. Wrzucić
golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku miejscach. Wierzch
golonki posypać lekko
papryką słodką,
kminkiem,
tymiankiem i
rozmarynem.Podgotowane
ziemniaki wystudzić, pokroić w ćwiartki, posypać
papryką słodką i
ziołami prowansalskimi. Skropić lekko
oliwą lub
olejem.Składniki na
kapustę:800g
kapusty kiszonej (najlepiej domowej - klik)3
cebule3 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
kminkusól,
pieprz500ml
wywaru spod golonki3 łyżki
cukru pudru1 łyżka mąki+1/2 szkl
wywaruKapustę przepłukać dokładnie i lekko posiekać. Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić posiekaną w kosteczkę
cebulę. Podsmażyć. Dodać
kapustę,
kminek,
sól,
pieprz, zalać
wywarem i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać
cukier puder oraz
mąkę rozmieszaną w zimnym wywarze. Wlać na patelnię i zagotować. W razie konieczności doprawić
solą i
pieprzem.
Kapustę przełożyć na głęboką wysmarowaną
olejem blachę. Na niej wyłożyć środkiem
golonki, a bokami ułożyć
ziemniaki.Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 200 stopni. (grzałka góra dół) . Gdy osiągnie tą temp. piec bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec 1godz i 45 minut (105 min) - jeśli zbytnio zacznie łapać kolor należny przykryć ją lekko folią aluminiową.Na ostanie 30 minut pieczenia
golonki posmarować
sosem barbecue i zdjąć folię.Jeśli jest taka konieczność by przypiec skórkę
golonki skropić ją
oliwą z atomizera, przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i ustawić opiekanie na ok 5-10 minut. Skórka ma się ładnie zarumienić. Po tym czasie
golonko jest idealnie upieczone, a
mięso tak mięciutkie że samo odchodzi. Gotową
golonkę podawać koniecznie z
chrzanem i
musztardą popijając
piwem. Smacznego :)

