ßßß


SKŁADNIKIok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej)30 dag boczku3-4 ziemniaki1 cebulaliść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz1 łyżka olejuWYKONANIEDo wywaru mięsno - warzywnego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie.Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniakuZupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą.Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy do kapuśniaku. Można dodać kawałki mięsa z żeberek.Kapuśniak można również podprawić zasmażką z mąki ,ale i bez tego jest doskonały.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.