Wykonanie
Kapuśniak z
kiszonej kapusty najlepszy na
kapuście zrobionej przez nas.Ta sklepowa pozbawiona
marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć.Smak kapuśniaku z
kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej.Dlatego polecam ukisić sobie takiej
kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz
mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do
kiszonej kapusty TUNa pewno kapuśniak nie wyjdzie dobry jeżeli nie dodamy do niego
wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z
żeberek.



SKŁADNIKIok. 3 litry
wywaru z
żeberek i warzyw ( tu 4
żeberka wieprzowe, jedna
marchewka , pół
pora , pół
pietruszki , kawałek
selera1 słoik
kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej)30 dag
boczku3-4
ziemniaki1
cebulaliść laurowy, 3-4 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz1 łyżka
olejuWYKONANIEDo
wywaru mięsno - warzywnego dodajemy
ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z
kapustą będą twarde.Do ugotowanych
ziemniaków dodajemy
kapustę lekko pokrojoną,
liść laurowy ,
ziele angielskie.Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek i
cebulkę. Dodajemy do kapuśniakuZupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy
pieprzem i
solą.Ścieramy na tarce
marchewkę z
wywaru dodajemy do kapuśniaku. Można dodać kawałki
mięsa z
żeberek.Kapuśniak można również podprawić zasmażką z
mąki ,ale i bez tego jest doskonały.


SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.