Wykonanie
Share the post "
Golonka w
piwie z
miodem i puree dyniowym/Pork shank in beer Ό honey with pumpkin puree"W końcu i u mnie pojawiła się słynna
golonka:) Pyszna, rozpływająca się wręcz w ustach, gotowana w wywarze z
piwem, a na koniec pieczona z
miodem,
ziołami i jeszcze większą ilością
piwa. Idealny obiad dla większości Panów, chociaż u mnie akurat ja jestem fanką, a moja połówka wręcz przeciwnie:). Podałam z szybkim, a bardzo smacznym, puree
dyniowym. Polecam!Inspirację zaczerpnęłam tutaj u Delimammy, jednak wprowadziłam delikatne zmiany.Scroll down for English(4 porcje)Składniki potrzebne do gotowania
golonki:4
golonki, każda po około 450 g200 ml
jasnego piwa1 litr
bulionu drobiowego1
marchewka, pokrojona w grube plastry1 mała
pietruszka, pokrojona w grube plastry1
cebula, pokrojona na mniejsze kawałki1
liść laurowy4 ząbki
czosnku, z grubsza posiekane4
ziela angielskie1 łyżeczka
soliSkładniki potrzebne podczas pieczenia:2 łyżki
miodu200 ml
jasnego piwasłodka papryka1 łyżka posiekanych listków
rozmarynu1 łyżka posiekanego świeżego
tymiankuwywar, który powstał podczas gotowania
golonkiSkładniki na puree
dyniowe:500 g dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę500 ml
mlekasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu odrobinę
oleju i wrzuć
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę,
czosnek i podsmażaj do lekkiego zarumienienia. Następnie włóż
golonki, zalej całość
piwem, dodaj
bulion,
liść laurowy,
ziele angielskie oraz
sól. Dolej
wody tylko do momentu przykrycia
golonki. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, po czym wyjmij
golonkę i odstaw do ostudzenia (zachowaj
wywar!). Tę część można przyśpieszyć gotując
golonki w szybkowarze przez ok. 40 minut.Po lekkim ostudzeniu, natnij skórkę
golonek w zgrabną kratkę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej do naczynia
piwo i dolej tyle
wywaru, by płyn sięgał do 1/3 wysokości każdej
golonki. Górę posyp
słodką papryką,
rozmarynem oraz
tymiankiem. Wstaw tak przygotowane
mięso do zimnego piekarnika ustawionego na 200 oC i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 oC i piecz przez kolejne 1 1/2 h , od czasu do czasu polewając
golonkę sosem, który powstanie podczas pieczenia. Na 20 min przed końcem pieczenia natrzyj ją
miodem wymieszanym z 1 łyżką
wywaru.W międzyczasie przygotuj puree. Umieść w rondelku
dynię i zalej ją
mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, aż
dynia stanie się miękka. Następnie przełóż
dynię łyżką cedzakową do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree, dolewając łyżką
mleko z gotowania, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.
Golonkę podwaj z
musztardą lub
chrzanem.Smacznego!

English version
Pork Shank in Beer & Honey with Pumpkin Puree(4 servings)Ingredients:4
pork shanks, 450 g each200 ml lager beer1 l chicken stock1 carrot, peeled and cut into thick slices1 small parsnip, peeled and cut into thick slices1 onion, cut into small pieces1 bay leaf4 cloves of garlic, roughly chopped4 allspice berries1 teaspoon of salt2 tablespoons honey200 ml lager beerground sweet pepper1 tablespoon chopped rosemary leaves1 tablespoon chopped fresh thymeshank stockIngredients for the pumpkin puree :500 g pumpkin, peeled and cut into 1 cm cubes500 ml of milksalt and pepper to tastePreparation:Heat dash of oil in a large saucepan over medium heat and add the carrots, parsnip, onion, garlic and cook until light golden brown. Add shanks, beer, stock, bay leaf, allspice and salt. Add some water, just to cover the shanks. Cook over low heat for about 2 hours (or 40 min in pressurecooker) , then remove the shanks and set aside to cool (keep the shank stock) .Cut skin diagonally to
make diamond/square patterns in skin. Season with salt, pepper, and
paprika and place in an ovenproof dish.
Pour in the beer and add shank stock to one third of each shank. Season shanks with ground pepper, rosemary and thyme. Place the meat in a cold oven, set it to 200 ° C and bake for 20 minutes. Reduce the temperature to 180 ° C and bake for another 1 1/2 hours, pouring the sauce over the shanks from
time to
time. Mix the honey with 1 tablespoon of shank stock, and baste the shanks 20 minutes before end of cooking
time.Meanwhile, place pumpkin and milk in a sauce pan, and bring up to a simmer. Cook for 10 minutes or until pumpkin is tender. Drain and reserve milk. Transfer pumpkin to a blender and puree until smooth, adding reserved milk 1 tablespoon at a
time to desired consistency. Season to taste with salt and pepper, then set aside and keep warm.
Serve the shanks with
mustard or horseradish cream.Enjoy!

Share the post "
Golonka w
piwie z
miodem i puree dyniowym/Pork shank in beer Ό honey with pumpkin puree"



