ßßß
1 duża golonka lub 2-3 mniejsze, moja ważyła 1200g1 piwo3 marchewki1 pietruszka1 cebulalistek laurowyziele angielskiesólpieprzgałązka rozmarynu1 łyżka mioduGolonkę opalić i umyć. Do garnka wlać litr wody, włożyć oczyszczone i pokrojone na kawałki marchewki i pietruszkę, dodać pokrojoną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i zagotować, włożyć golonkę, wlać piwo i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 2-3 godziny (zależy to od wielkości golonki) obracać jeśli golonka nie jest cała zanurzona.W tym czasie dużo płynu wyparuje. Po 2 godzinach warzywa można wyjąć a golonkę ostrym nożem naciąć w kratkę (to przy dużej golonce, przy małych robimy to wcześniej)Golonkę wyjąć nasmarować miodem, na patelnię podlać troszkę wywaru i ułożyć golonkę. Kiedy miód zacznie się karmelizować, obracać golonkę by cała nabrała kolorów.Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki i również skarmelizować na odrobinie wywaru z miodem i podać do golonki.Oprócz tego golonkę podałam z kapustą zasmażaną.
Opublikowany w