Wykonanie
1 duża
golonka lub 2-3 mniejsze, moja ważyła 1200g1
piwo3
marchewki1
pietruszka1
cebulalistek laurowyziele angielskiesólpieprzgałązka
rozmarynu1 łyżka
mioduGolonkę opalić i umyć. Do garnka wlać litr
wody, włożyć oczyszczone i pokrojone na kawałki
marchewki i
pietruszkę, dodać pokrojoną
cebulę, kilka ziaren
ziela angielskiego,
listek laurowy i zagotować, włożyć
golonkę, wlać
piwo i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 2-3 godziny (zależy to od wielkości
golonki) obracać jeśli
golonka nie jest cała zanurzona.W tym czasie dużo płynu wyparuje. Po 2 godzinach warzywa można wyjąć a
golonkę ostrym nożem naciąć w kratkę (to przy dużej
golonce, przy małych robimy to wcześniej)
Golonkę wyjąć nasmarować
miodem, na patelnię podlać troszkę
wywaru i ułożyć
golonkę. Kiedy
miód zacznie się karmelizować, obracać
golonkę by cała nabrała kolorów.Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki i również skarmelizować na odrobinie
wywaru z
miodem i podać do
golonki.Oprócz tego
golonkę podałam z
kapustą zasmażaną.
Opublikowany w