ßßß

3-4 golonki3 marchewki1 pietruszkaporlistki lauroweziele angielskiesólpieprzrozmarynkilka ziaren jałowca1 piwo2 łyżki miodu1 kg ziemniakówGolonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco przestygnie.Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego.Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem.Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg.Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia.Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.