Wykonanie
3-4
golonki3
marchewki1
pietruszkaporlistki lauroweziele angielskiesólpieprzrozmarynkilka ziaren jałowca1
piwo2 łyżki
miodu1 kg
ziemniakówGolonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa,
sól ,
pieprz, ziele ,
jałowiec,
rozmaryn,
listki laurowe, podlać
wodą ok 1 litr zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco przestygnie.Obrać
ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego.
Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością
wywaru, polać
piwem i
miodem.
Ziemniaki również podlać
wywarem, skropić
oliwą posypać
solą i
pieprzem oraz odrobiną
rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć
ziemniaki, wstawić brytfankę z
golonkami i uruchomić termoobieg.Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia.Podawać z
buraczkami lub surówką z
kiszonej kapusty.