Wykonanie
Wyśmienita
golonka w galarecie którą możemy podać jako przestawkę pokrojoną na mniejsze kawałki lub kolację. Świetnie smakuje skropiona
octem czy też
sokiem z cytryny podana z kromką świeżego
chleba.Składniki: 4
golonki wieprzowe8
marchewek2
pietruszkikawałek
pora5
liści laurowych1 łyżka
ziela angielskiego1 łyżka
pieprzu czarnego w kulkachparę gałązek
natki pietruszkisól,
pieprz Przygotowanie:
Golonki dokładnie oczyścić.
Marchew z
pietruszką obrać,
pora wypłukać.
Mięso z warzywami umieścić w garnku,zalać
wodą 2-3 cm ponad składniki.Dodać
natkę pietruszki,
liście laurowe,
ziele angielskie oraz
pieprz w kulach.Gotować na minimalnym gazie 2 , 5 godz.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, doprawić
solą i
pieprzem, doprowadzić do wrzenia.
Mięso golonki oddzielić od kości i skóry,
marchewki pokroić w plasterki.Do salaterek włożyć
marchew i
mięso, zalać
wywarem.Wstawić do lodówki aby galareta stężała.
Smacznego