ßßß Cookit - przepis na Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam golonkę pieczona w piwie... Nie robię jej zbyt często.... a w zasadzie robię ją rzadko ze względu na kaloryczność ale jak już zrobię nie mogę się jej oprzeć... Przepyszna, z cudowną skórką i obłędnie mięciuteńkim mięskiem.. z duuuża ilością musztardy.... Uwielbiam :)
Dzisiaj zapraszam Was na golonkę po mojemu :) Ja robię ja tak właśnie - może i Wam posmakuje :)
Polecam i to baaaardzo :)
Składniki do gotowania:
2 golonki przednie (ok 2 kg)
1,5-2 l bulionu drobiowego
250 ml jasnego piwa
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera (taki wielkości większej ćwiartki jabłka)
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki domowej vegety (klik)
Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cztery. Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Obrany czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie składniki. Uzupełnić wodą tak by golonki były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie golonkę wystudzić nie wyjmując z wywaru.
Składniki do pieczenia:
1/2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
250 ml jasnego piwa
kminek mielony lub w ziarnach
papryka słodka
rozmaryn
tymianek
wywar w którym gotowało się golonko
Miód i sos sojowy dobrze rozetrzeć w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku miejscach. Zalać piwem i uzupełnić wywarem do połowy wysokości golonki. Wierzch golonki posypać lekko papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 200 stopni. Gdy osiągnie tą temp. piec (grzałka góra dół) bez przykrycia 15 minut . Po tym czasie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec 1godz i 45 minut (105 min) co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie golonkę skropić oliwą z atomizera, przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i ustawić opiekanie na ok 10 minut (lub dłużej) Skórka ma się ładnie zarumienić. Po tym czasie golonko jest idealnie upieczone, a mięso tak mięciutkie że samo odchodzi. Gotową golonkę podawać koniecznie z chrzanem i musztardą popijając piwem. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/01/golonka-pieczona-w-piwie.html