Uwielbiam golonkę pieczona w piwie... Nie robię jej zbyt często.... a w zasadzie robię ją rzadko ze względu na kaloryczność ale jak już zrobię nie mogę się jej oprzeć... Przepyszna, z cudowną skórką i obłędnie mięciuteńkim mięskiem.. z duuuża ilością musztardy.... Uwielbiam :)Dzisiaj zapraszam Was na golonkę po mojemu :) Ja robię ja tak właśnie - może i Wam posmakuje :)Polecam i to baaaardzo :)Składniki do gotowania:2 golonki przednie (ok 2 kg)1,5-2 l bulionu drobiowego250 ml jasnego piwa2 marchewki1 pietruszkakawałeczek selera (taki wielkości większej ćwiartki jabłka)1 cebula3 duże ząbki czosnku3 ziela angielskie2 liście laurowe1 łyżeczka soli3/4 łyżeczki domowej vegety (klik)Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cztery. Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Obrany czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie składniki. Uzupełnić wodą tak by golonki były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie golonkę wystudzić nie wyjmując z wywaru.Składniki do pieczenia:1/2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego250 ml jasnego piwakminek mielony lub w ziarnachpapryka słodkarozmaryntymianekwywar w którym gotowało się golonkoMiód i sos sojowy dobrze rozetrzeć w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku miejscach. Zalać piwem i uzupełnić wywarem do połowy wysokości golonki. Wierzch golonki posypać lekko papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 200 stopni. Gdy osiągnie tą temp. piec (grzałka góra dół) bez przykrycia 15 minut . Po tym czasie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec 1godz i 45 minut (105 min) co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie golonkę skropić oliwą z atomizera, przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i ustawić opiekanie na ok 10 minut (lub dłużej) Skórka ma się ładnie zarumienić. Po tym czasie golonko jest idealnie upieczone, a mięso tak mięciutkie że samo odchodzi. Gotową golonkę podawać koniecznie z chrzanem i musztardą popijając piwem. Smacznego :)