Wykonanie
Naszła mnie ochota na
golonkę z dobrze wypieczona skórką, którą uwielbiam :).

Składniki :2 duże
golonki2 większe
cebule3 duże
marchewkiduża
pietruszkakawałek
selera3 łyżki
soli4
listki laurowepo 2 łyżeczki ziarenek
czarnego pieprzu, jałowca i
gorczycy4 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy0,5 l
jasnego piwa4 łyżki
mioduOpis wykonania:
Golonkę myjemy i oczyszczamy.
Cebulę obieramy i kroimy na pół, obrane warzywa na większe kawałki.
Cebulę pokrojone warzywa oraz
przyprawy wkładamy do dużego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wkładamy
golonka i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę mieszamy z
oliwą. Podgotowane
golonka osuszamy i nacieramy mieszanką
czosnku i
oliwy. Układamy w brytfannie i wlewamy 3/4
piwa pieczemy około 1,5 godziny w 190 C. Jeżeli
golonka będzie zbytnio się przypiekać możemy podczas pieczenia przykryć ją folią aluminiową. Gdy
golonka będzie już miękka, smarujemy ją mieszanką
miodu i pozostałego
piwa i dopiekamy do zrumienienia.


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy