ßßß Cookit - przepis na Miodowa golonka na piwie

Miodowa golonka na piwie

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie ochota na golonkę z dobrze wypieczona skórką, którą uwielbiam :).
Składniki :
2 duże golonki
2 większe cebule
3 duże marchewki
duża pietruszka
kawałek selera
3 łyżki soli
4 listki laurowe
po 2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy
4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
0,5 l jasnego piwa
4 łyżki miodu
Opis wykonania:
Golonkę myjemy i oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, obrane warzywa na większe kawałki.
Cebulę pokrojone warzywa oraz przyprawy wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wkładamy golonka i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę mieszamy z oliwą. Podgotowane golonka osuszamy i nacieramy mieszanką czosnku i oliwy. Układamy w brytfannie i wlewamy 3/4 piwa pieczemy około 1,5 godziny w 190 C. Jeżeli golonka będzie zbytnio się przypiekać możemy podczas pieczenia przykryć ją folią aluminiową. Gdy golonka będzie już miękka, smarujemy ją mieszanką miodu i pozostałego piwa i dopiekamy do zrumienienia.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/02/miodowa-golonka-na-piwie.html