Wykonanie
Danie do przygotowania dzień przed Wigilią

Tą potrawę przygotowywała jeszcze nasza prababcia i podobno wszyscy mówili o jej śledziach we
włoszczyźnie już kilka tygodni przed świętami, zastanawiając się kiedy babcia zabierze się za ich przygotowywanie. Niestety wraz ze śmiercią prababci ta potrawa odeszła w zapomnienie i długo nie pojawiała się na naszym wigilijnym
stole. Dopiero w tym roku, usłyszawszy historię tego przepisu od mamy i babci postanowiłyśmy przywrócić
śledzie we
włoszczyźnie do łask i wreszcie, po latach niebytu, znowu zagoszczą na naszym wigilijnym
stole. Musimy przyznać, że smak tych
śledzi przeszedł nasze oczekiwania i już stały się naszym numerem jeden. Co myślicie o takim przywracaniu tradycji, odszukiwaniu starych rodzinnych receptur i nadawaniu im nowego życia?Składniki: (uwaga to jest bardzo mała porcja do degustacji starczy dla 5 osób)- 4 płaty wcześniej wymoczonego
śledzia (moczymy przez dzień w zimnej wodzie)- 1 duża
marchewka- 1/4
selera- 1
pietruszka- 10 cm kawałek
pora- pół
cebuli- sok z półtorej
cytryny-
oliwa-
liść laurowy- pół łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/3 łyżeczki
pieprzu czarnego- 2 szczypty
soliSposób przygotowania:1.
Marchewkę,
selera i
pietruszkę trzemy na dużych oczkach tarki. Kroimy
pora i
cebulę w piórka.2. Następnie
cebulę parzymy wrzątkiem, a pozostałe warzywa dusimy na
oliwie z 2 szczyptami
soli.3. W międzyczasie
śledzia kroimy na kawałki, polewamy połową
soku z cytryny i przyprawiamy
gałką muszkatołową i
pieprzem. Dodajemy również
liść laurowy i sparzoną
cebulę.4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je z garnka, studzimy i kładziemy na
śledzie. Wlewamy resztę
soku z cytryny i dwie - trzy łyżki
oliwy.5. Następnie wszystko delikatnie mieszamy, miskę zakrywamy folią i wstawiamy
śledzie na noc do lodówki. To bardzo ważne, danie musi się przegryźć by zyskać ten unikatowy smak.

Smacznego!