ßßß
            
        
Składniki:
Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu)2 duże marchewki2 pietruszkiKawałek seleraPół poraCebulaPrzyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowejWarzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Resztki ryby również dokładnie myjemy. W dużym garnku umieszczamy warzywa oraz przyprawy i stawiamy na gazie. Czekamy aż zacznie się gotować i zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne.