ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna

Zupa rybna

nazwa

Wykonanie

Po sprawianiu karpia zostają nam resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy!
Składniki:
Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu)
2 duże marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera
Pół pora
Cebula
Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
Warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Resztki ryby również dokładnie myjemy. W dużym garnku umieszczamy warzywa oraz przyprawy i stawiamy na gazie. Czekamy aż zacznie się gotować i zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/zupa-rybna.html