Wykonanie
Taka
golonka nadaje się na kanapki..i robię ją dość często..jak zrobię następnym razem wstawię zdjęcie z efektu końcowego..dziś jest zdjęcie
golonki przyszykowanej do gotowania.Taką
golonkę gotuję w szybkowarze..Zapraszam do konkursu .
1
golonka2
marchewki1
cebula1
pietruszkakawałek
selerajarzywko
Marsyl2-3
liście laurowe1/2 łyżeczki ziaren
czarnego pieprzu Marsyl2 łyżeczki
soliGolonkę umyć, wyjąć kość. Natrzeć jarzywkiem.Odłożyć do lodówki na kilka godzin [ albo na noc].
Golonkę ciasno zwinąć i włożyć do siatki [ do wędzenia
wędlin].Taką
golonkę włożyć do szybkowara, dodać obrane i umyte warzywa oraz
przyprawy.W lać
wodę, zamknąć szybkowar , gotować około 60 minut w zależności od wielkości
golonki.
Golonkę wyjąć , położyć w chłodnym miejscu , przycisnąć czymś ciężkim.Tak pozostawić do ostygnięcia
golonki.
Jarzywko produkowane przez firmę "
MARSYL" to mieszanka wyselekcjonowanych
warzyw suszonych oraz
ziół i przypraw.Komponując skład
warzywny przyprawy Jarzywko zadbaliśmy o to, aby w naturalny sposób podkreślała ona walory smakowe każdej potrawy. Stosując Jarzywko w swojej kuchni udoskonalisz smak oraz aromat przygotowywanych potraw.
Przyprawa ta znakomita jest do zup,
sosów, dań
mięsnych oraz ryb.
Pieprz czarny ma ostry
palący smak. Powstaje w wyniku suszenia na słońcu niedojrzałych
owoców (
jagód), wiecznie zielonego pnącza, aż do chwili uzyskania czarnego koloru.Ostry
palący smak, w głównej mierze, pochodzi z zawartej w zewnętrznej warstwie
owocu piperyny.
Jagody tego samego pnącza, jednakże zbierane w innej fazie dojrzewania i poddane nieco innym procesom obróbki, występują pod nazwą
pieprz biały, zielony.
Pieprz czarny jest z nich najostrzejszy.Zastosowanie:
pieprz czarny używany jest do przyprawiania wszelkiego rodzaju
mięs, zup,
sosów, pieczeni, wzbogaca smak sałatek,
serów. W postaci ziarna dodaje się go na początku przyrządzania potrawy, natomiast mielony przy końcuA to mój szybkowar..