Wykonanie
Temat znany większości z Was, ale u nas go jeszcze nie było wiec zapraszamy :)Składniki:
golonki przednie, 1/2 litra
jasnego piwa,
marchewka,
pietruszka,
seler,
cebula,
czosnek,
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz w ziarnach.Przygotowanie:
Golonkę oczyszczamy z pozostałości po szczecinie. Następnie myjemy ją, wkładamy do garnka, dodajemy
marchewkę,
pietruszkę,
selera,
cebule,
czosnek (w ząbkach),
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnach,
sól i zalewamy
wodą. Gotujemy około 2 godzin. Po tym czasie
golonki wyjmujemy (
wywar pozostawiamy do podlewania podczas pieczenia), układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i zalewamy
piwem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie podlewamy
wywarem lub z sosem z pieczenia.