ßßß Cookit - przepis na Krem pomidorowy z nutą bazylii

Krem pomidorowy z nutą bazylii

nazwa

Wykonanie

Na dworze +30 stopni, więc domyślam się, że nikt nie ma ochoty stać przy garnkach i gotować wyrafinowane obiadki. W takie dni zadowalam się takimi schłodzonymi kremami. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej zjada. W takie dni z pewnością pojawi się u mnie jeszcze parę razy :)
Składniki:
wywar:
3-4 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
+
1,5-2 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte i odpowiednio obrobione składniki na wywar zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości w garnku.Po zagotowaniu można wyjąć wszystkie składniki i zostawić w wodzie jedynie marchewki.
Pomidory (im więcej tym lepiej) należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i dusić na oliwie z oliwek (około 2-3 łyżek). Dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku i jeszcze dusić, aby trochę odparować wodę.
Przygotowane pomidory przelać do garnka. Dorzucamy świeżą bazylię i miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy po przestudzeniu z jogurtem/śmietaną.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/07/krem-pomidorowy-z-nuta-bazylii.html