Wykonanie
Jestem chora, więc wczoraj wracając z apteki, postanowiłam kupić sobie
udka z kurczaka i ugotować rosół. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Co z tego, że ostatkiem sił... Zamarzył mi się rosół z
curry i taki też był, z tym, że po jednej miseczce skończyło mi się
curry. A że miałam kilka
pomidorów, to je dzisiaj wykorzystałam i tak oto powstała zupa pomidorowa wg przepisu mojej ulubionej dietetyczki :) Niestety z zatkanym nosem nie bardzo czuję jej smak, więc dodałam trochę
soku pomidorowego i
Tabasco.
składniki na ~6 porcji:- 1,5l zimnej
wody- 2
udka z kurczaka- 3
marchewki- 1
pietruszka- 1/2
selera- 3
listki laurowe- 4 ziarenka
pieprzu-
ziele angielskie- 1 duża
cebula- 1/2kg
pomidorów-
oliwa z oliwek- 2 ząbki
czosnku-
sól i
pieprz- 1 torebka
brązowego ryżu- kilka łyżek
jogurtu naturalnegoZ
udek z kurczaka zdjąć skórę.
Marchew i
pietruszkę,
seler i
cebulę obrać.
Wodę wstawić w dużym garnku na gaz, włożyć do niej udka,
marchew,
pietruszkę i
seler oraz
listki laurowe,
pieprz i
ziele angielskie.
Cebulę opalić nad gazem i dodać do garnka. Gotować 1,5h, następnie wyjąć
udka kurczaka i warzywa. Rozgrzać
oliwę na patelni, obraz 2 ząbki
czosnku i je podsmażyć, po czym wyjąć zanim się zrumieni i zgorzknieje.
Pomidory pokroić w ćwiartki, podsmażyć na
oliwie z aromatem
czosnku, aż puszczą
soki, zmiękną i zejdzie z nich skórka. W międzyczasie posolić i popieprzyć. Podsmażone
pomidory wrzucić do blendera razem z jedną
marchewką z rosołu i podsmażonym
czosnkiem. Zmiksować i dodać do gotującego się
bulionu. Ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem,
Tabasco ;)Podawać z ugotowanym
brązowym ryżem, kawałeczkami ugotowanego
kurczaka i ewentualnie
jogurtem naturalnym i
bazylią.źródło: program "Rewolucja na talerzu", sezon 2 odcinek 5 "zupa pomidorowa"