ßßß
            
        
składniki na ~6 porcji:- 1,5l zimnej wody- 2 udka z kurczaka- 3 marchewki- 1 pietruszka- 1/2 selera- 3 listki laurowe- 4 ziarenka pieprzu- ziele angielskie- 1 duża cebula- 1/2kg pomidorów- oliwa z oliwek- 2 ząbki czosnku- sól i pieprz- 1 torebka brązowego ryżu- kilka łyżek jogurtu naturalnegoZ udek z kurczaka zdjąć skórę. Marchew i pietruszkę, seler i cebulę obrać. Wodę wstawić w dużym garnku na gaz, włożyć do niej udka, marchew, pietruszkę i seler oraz listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Cebulę opalić nad gazem i dodać do garnka. Gotować 1,5h, następnie wyjąć udka kurczaka i warzywa. Rozgrzać oliwę na patelni, obraz 2 ząbki czosnku i je podsmażyć, po czym wyjąć zanim się zrumieni i zgorzknieje. Pomidory pokroić w ćwiartki, podsmażyć na oliwie z aromatem czosnku, aż puszczą soki, zmiękną i zejdzie z nich skórka. W międzyczasie posolić i popieprzyć. Podsmażone pomidory wrzucić do blendera razem z jedną marchewką z rosołu i podsmażonym czosnkiem. Zmiksować i dodać do gotującego się bulionu. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem, Tabasco ;)Podawać z ugotowanym brązowym ryżem, kawałeczkami ugotowanego kurczaka i ewentualnie jogurtem naturalnym i bazylią.źródło: program "Rewolucja na talerzu", sezon 2 odcinek 5 "zupa pomidorowa"