Znów pomysł z wykorzystaniem resztek :) Sprzątałam szafki i znalazłam dwa rodzaje soczewic- postanowiłam zrobić z nich pyszną zupkę pomidorową. Danie jarskie i bardzo pyszne :)- 2 marchewki- 2 pietruszki- kawałek selera- 1 biała część pora- 2 ząbki czosnku- 3 puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą- 200 g soczewicy - może być mieszana albo tylko jeden rodzaj - u mnie biała i czerwona- bazylia- sól, pieprz , listki laurowe,, ziele angielskie- 1 litr wodyWarzywa myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy je ( lub nie jesli tak lubicie) a do wywaru wrzucamy zawartość puszek z pomidorami czyli pomidory wraz z zalewą. Chwilę gotujemy i dodajemy opłukaną soczewicę. Gotujemy około 30 min. Zupę doprawiamy do smaku i dekorujemy listkami bazylii. Można ją jeść z makaronem albo bez gdyż jest gęsta.