Wykonanie
Kto z Was pamięta
pomidorową robioną z niedzielnego rosołu? Mój mąż ma awersję do takiej prowizorki, dlatego staję na głowie, żeby robić pomidorówki, które będą mu smakowały :)Ta zupka to też wspaniała propozycja dla niejadków, bo wszystkie warzywa są zmiksowane z użyciem blendera..., a w skrzydle z
indyka jest naprawdę bardzo dużo pysznego i delikatnego
mięsa..., ale chyba każde dziecko lubi
pomidorową :) Ta pomidorówka jest wyjątkowa, naprawdę gorąco polecam :)Składniki:
1 skrzydło z
indyka,3 do 4 l
wody,3
marchewki,2
pietruszki,5 cm
pora :)kawałek
selera,700 g przetartych
pomidorów z
czosnkiem (użyłam Passaty z Biedronki),2 łyżki mrożonej lub świeżej
bazylii,1 łyżeczka
curry,3
ziele angielskie,2
liście laurowe,
sól,
pieprz.
Mięso czyścimy, zalewamy
wodą, dodajemy
ziele angielskie i
liście laurowe. Solimy i gotujemy przez ok. 1 godzinę, a po tym czasie dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie wlewamy
pomidory i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy
mięso, ziele, licie laurowe i miksujemy zupę, po czym ponownie odstawiamy na palnik. Przyprawiamy
curry,
pieprzem oraz
bazylią. Ja podają z
makaronem lub
ryżem. Zupa nie przypomina zupy krem, ale jest dość gęsta.
Mięso ze
skrzydła indyka obieram i dokładam do zupy.