Wykonanie
            Rosół wegetariański, znany też jako 
bulion warzywny jest świetną podstawą do różnych zup. Oczywiście można go zjeść w formie podstawowej z 
makaronem lub 
kaszą. W wykonaniu jest bardzo prosty. Przygotowuje się go znacznie szybciej, niż tradycyjny rosół. Ten kto kiedykolwiek próbował 
wody z ugotowanego 
kurczaka wie, że kwintesencją smaku rosołu są właśnie warzywa z tzw. 
włoszczyzny, a 
marchewka nadaje zupie złotawy kolor (im jej więcej, tym zupa jest bardziej żółta). 
Mogę Was zapewnić, że taki rosół wegetariański nie wiele odbiega smakiem od swojej 
mięsnej wersji, a z pewnością jest o wiele mniej kaloryczny.

Ilość składników na 3 l rosołu wege.Składniki:*zimna 
woda (3 litry)*pęczek 
włoszczyzny (
por, 
seler, 
pietruszka, kilka 
marchwi)*2-3 ząbki 
czosnku*1/2 
cebuli (opcjonalnie)*2-3 kulki 
ziela angielskiego*2 
listki laurowe*
sól, 
pieprz*1-2 łyżki ulubionej 
oliwy (opcjonalnie - jeśli chcesz by rosół miał charakterystyczne "oka")Przygotowanie:Warzywa z pęczka obieram ze skórki, jeśli zajdzie potrzeba kroję na mniejsze części. 
Cebulę podpalam z szerszej strony, aby nadała intensywniejszego smaku. 
Czosnek obieram ze skórki i kroję na połowę. Wszystko wkładam do garnka i zalewam 
wodą. Dodaję 
ziele angielskie oraz 
liść laurowy.Wstawiam na mały ogień i gotuję pod przykryciem przez 40-50 min.Na koniec doprawiam 
solą, 
pieprzem i wlewam 
olej, aby dodać oka do rosołu.Warzywa wyławiam i używam do sałatki. Czysty rosół podaję z 
kaszą lub 
makaronem, albo używam, jako podstawa do innych dań.Smacznego!