Wykonanie
Rosół wegetariański, znany też jako
bulion warzywny jest świetną podstawą do różnych zup. Oczywiście można go zjeść w formie podstawowej z
makaronem lub
kaszą. W wykonaniu jest bardzo prosty. Przygotowuje się go znacznie szybciej, niż tradycyjny rosół. Ten kto kiedykolwiek próbował
wody z ugotowanego
kurczaka wie, że kwintesencją smaku rosołu są właśnie warzywa z tzw.
włoszczyzny, a
marchewka nadaje zupie złotawy kolor (im jej więcej, tym zupa jest bardziej żółta).
Mogę Was zapewnić, że taki rosół wegetariański nie wiele odbiega smakiem od swojej
mięsnej wersji, a z pewnością jest o wiele mniej kaloryczny.
Ilość składników na 3 l rosołu wege.Składniki:*zimna
woda (3 litry)*pęczek
włoszczyzny (
por,
seler,
pietruszka, kilka
marchwi)*2-3 ząbki
czosnku*1/2
cebuli (opcjonalnie)*2-3 kulki
ziela angielskiego*2
listki laurowe*
sól,
pieprz*1-2 łyżki ulubionej
oliwy (opcjonalnie - jeśli chcesz by rosół miał charakterystyczne "oka")Przygotowanie:Warzywa z pęczka obieram ze skórki, jeśli zajdzie potrzeba kroję na mniejsze części.
Cebulę podpalam z szerszej strony, aby nadała intensywniejszego smaku.
Czosnek obieram ze skórki i kroję na połowę. Wszystko wkładam do garnka i zalewam
wodą. Dodaję
ziele angielskie oraz
liść laurowy.Wstawiam na mały ogień i gotuję pod przykryciem przez 40-50 min.Na koniec doprawiam
solą,
pieprzem i wlewam
olej, aby dodać oka do rosołu.Warzywa wyławiam i używam do sałatki. Czysty rosół podaję z
kaszą lub
makaronem, albo używam, jako podstawa do innych dań.Smacznego!