Wykonanie
8. PRZEPIS NR 4 - ZUPA Z DYNI:
Sezon na
dynie w pełni, więc wiele osób wprowadza je do jesiennego menu. Zastanawiając się co ugotować z dyni, często wybieramy zupy i dobrze, bo są zdrowe, sycace, rozgrzewają w chłodny dzień i w dodatku, jeśli zadbamy o odpowiednie przygotowanie nie tuczą. Choć różnych przepisów na takie zupy jest mnóstwo, zdecydowałam się tym razem ugotować zupę na swój sposób. Oto moj sposob na zupę
dyniową:SKŁADNIKI:1
dynia ( moja po obraniu miała ok.500g)2
marchewki2
pietruszki1/2
selera1
cebula2 ząbki
czosnkułyżka
oliwy z oliwekziele angielski,
liśćie laurowe,
pieprz ziarnisty
przyprawy:
sól,
pieprz, sproszkowane
chili1.
Marchew,
pietruszkę,
seler i
cebulę myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub plasterki w zależności od upodobań.
Czosnek obieramy i płuczemy.2.
Dynię myjemy, obieramy, płuczemy, usuwamy z niej pestki ( przydadzą się później) i kroimy w 1cm kostkę.3. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
dynię i warzywa. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zrumienią i nabiorą aromatu.4. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy ok. 1l
wody.5. Dodajemy
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie i
liscie laurowe.6. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.7. Zestawiamy z ognia. Przecadzamy
wywar do innego garnka, wyciągamy
liście laurowe i
ziele angielskie, a całą resztę czyli
dynię i warzywa rozdrabniamy w malakserze na krem.*8. Rozprowadzamy krem
wywarem, aż uzyskamy pożądaną przez nas gęstośc zupy.9. Doprawiamy
solą,
pieprzem i sproszkowanym
chili.10. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 5min. na małym ogniu.11. Pestki pozostałe z wydrążonej dyni prażymy na złoty kolor na suchej patelni.12. Podajemy zupę , posypując po górze
pestkami dyni.13. Oprócz pestek dyni, jako dodatkek do zupy polecam grzanki ( na zdj.),
groszek ptysiowy lub paluszki z
ciasta francuskiego lub
drożdżowego.Smacznego!*jeśli ktoś lubi w zupie
mieć kawałki warzyw i dyni, można zmiksować tylko część warzyw, dodać papkę do reszty
wywaru z kawałkami warzyw i dyni, a nastepnie zagotować- osobiście wolę tę wersję zupy z kawałkami warzyw i dyni od zupy kremu, więc zupa na zdj. jest właśnie taka.