ßßß
 
            
         Sezon na dynie w pełni, więc wiele osób wprowadza je do jesiennego menu. Zastanawiając się co ugotować z dyni, często wybieramy zupy i dobrze, bo są zdrowe, sycace, rozgrzewają w chłodny dzień i w dodatku, jeśli zadbamy o odpowiednie przygotowanie nie tuczą. Choć różnych przepisów na takie zupy jest mnóstwo, zdecydowałam się tym razem ugotować zupę na swój sposób. Oto moj sposob na zupę dyniową:SKŁADNIKI:1 dynia ( moja po obraniu miała ok.500g)2 marchewki2 pietruszki1/2 selera1 cebula2 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwekziele angielski, liśćie laurowe, pieprz ziarnistyprzyprawy: sól, pieprz, sproszkowane chili1. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub plasterki w zależności od upodobań. Czosnek obieramy i płuczemy.2. Dynię myjemy, obieramy, płuczemy, usuwamy z niej pestki ( przydadzą się później) i kroimy w 1cm kostkę.3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dynię i warzywa. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zrumienią i nabiorą aromatu.4. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy ok. 1l wody.5. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liscie laurowe.6. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.7. Zestawiamy z ognia. Przecadzamy wywar do innego garnka, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, a całą resztę czyli dynię i warzywa rozdrabniamy w malakserze na krem.*8. Rozprowadzamy krem wywarem, aż uzyskamy pożądaną przez nas gęstośc zupy.9. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym chili.10. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 5min. na małym ogniu.11. Pestki pozostałe z wydrążonej dyni prażymy na złoty kolor na suchej patelni.12. Podajemy zupę , posypując po górze pestkami dyni.13. Oprócz pestek dyni, jako dodatkek do zupy polecam grzanki ( na zdj.), groszek ptysiowy lub paluszki z ciasta francuskiego lub drożdżowego.Smacznego!*jeśli ktoś lubi w zupie mieć kawałki warzyw i dyni, można zmiksować tylko część warzyw, dodać papkę do reszty wywaru z kawałkami warzyw i dyni, a nastepnie zagotować- osobiście wolę tę wersję zupy z kawałkami warzyw i dyni od zupy kremu, więc zupa na zdj. jest właśnie taka.
Sezon na dynie w pełni, więc wiele osób wprowadza je do jesiennego menu. Zastanawiając się co ugotować z dyni, często wybieramy zupy i dobrze, bo są zdrowe, sycace, rozgrzewają w chłodny dzień i w dodatku, jeśli zadbamy o odpowiednie przygotowanie nie tuczą. Choć różnych przepisów na takie zupy jest mnóstwo, zdecydowałam się tym razem ugotować zupę na swój sposób. Oto moj sposob na zupę dyniową:SKŁADNIKI:1 dynia ( moja po obraniu miała ok.500g)2 marchewki2 pietruszki1/2 selera1 cebula2 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwekziele angielski, liśćie laurowe, pieprz ziarnistyprzyprawy: sól, pieprz, sproszkowane chili1. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub plasterki w zależności od upodobań. Czosnek obieramy i płuczemy.2. Dynię myjemy, obieramy, płuczemy, usuwamy z niej pestki ( przydadzą się później) i kroimy w 1cm kostkę.3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dynię i warzywa. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zrumienią i nabiorą aromatu.4. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy ok. 1l wody.5. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liscie laurowe.6. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.7. Zestawiamy z ognia. Przecadzamy wywar do innego garnka, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, a całą resztę czyli dynię i warzywa rozdrabniamy w malakserze na krem.*8. Rozprowadzamy krem wywarem, aż uzyskamy pożądaną przez nas gęstośc zupy.9. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym chili.10. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 5min. na małym ogniu.11. Pestki pozostałe z wydrążonej dyni prażymy na złoty kolor na suchej patelni.12. Podajemy zupę , posypując po górze pestkami dyni.13. Oprócz pestek dyni, jako dodatkek do zupy polecam grzanki ( na zdj.), groszek ptysiowy lub paluszki z ciasta francuskiego lub drożdżowego.Smacznego!*jeśli ktoś lubi w zupie mieć kawałki warzyw i dyni, można zmiksować tylko część warzyw, dodać papkę do reszty wywaru z kawałkami warzyw i dyni, a nastepnie zagotować- osobiście wolę tę wersję zupy z kawałkami warzyw i dyni od zupy kremu, więc zupa na zdj. jest właśnie taka.







