Wykonanie
Nie mogłam się oprzeć. Zobaczyłam piękny kawałek
mięsa i już czułam jego smak z nutą
tymianku i
czosnku. Zapraszam na aromatyczne
żeberka :)
Składniki:1,2 kg
żeberek2 ząbki
czosnkutymianekkmin rzymski
sól himalajskakawałek
selera (wielkości ćwiartki
jabłka)1
marchewka3
cebuleliść laurowy3
ziela angielskie2 gałązki świeżego
tymianku600 ml
wodyMięso opłukać w zimnej wodzie, odsączyć np. na ręczniku papierowym, pociąć na kawałki i ułożyć na desce do krojenia.
Mięso przyprawić
solą oprószyć świeżym
tymiankiem,
kminem rzymskim i natrzeć zmiażdżonym
czosnkiem z obu stron. Do gęsiarki wlać
wodę, zagotować. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
smalcu i obsmażyć
mięso z każdej strony. Przełożyć do wrzątku. Dodać obraną i pokrojoną
marchewkę selera liść laurowy,
ziele angielskie,
tymianek. Dusić 1,5 - 2 godzin na na niewielkim ogniu.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na tłuszczu, na którym smażyło się
mięso i dodać pod koniec duszenia do
mięsa.
Woda powinna całkowicie odparować.
Smacznego :)