ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą

nazwa

Wykonanie

Nie mogłam się oprzeć. Zobaczyłam piękny kawałek mięsa i już czułam jego smak z nutą tymianku i czosnku. Zapraszam na aromatyczne żeberka :)
Składniki:
1,2 kg żeberek
2 ząbki czosnku
tymianek
kmin rzymski
sól himalajska
kawałek selera (wielkości ćwiartki jabłka)
1 marchewka
3 cebule
liść laurowy
3 ziela angielskie
2 gałązki świeżego tymianku
600 ml wody
Mięso opłukać w zimnej wodzie, odsączyć np. na ręczniku papierowym, pociąć na kawałki i ułożyć na desce do krojenia. Mięso przyprawić solą oprószyć świeżym tymiankiem, kminem rzymskim i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem z obu stron. Do gęsiarki wlać wodę, zagotować. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do wrzątku. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę selera liść laurowy, ziele angielskie, tymianek. Dusić 1,5 - 2 godzin na na niewielkim ogniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na tłuszczu, na którym smażyło się mięso i dodać pod koniec duszenia do mięsa. Woda powinna całkowicie odparować.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/10/zeberka-duszone-z-cebula.html