Wykonanie
Wiem,że
pora roku niekoniecznie zachęca do gorących kubków ale coś ciepłego dobrze zjeść. Najlepiej wiedzą o tym "żołądkowcy" i Ci, którzy prawie wcale nie gotują w domu.Czy istnieje posiłek z
torebki, który można uznać za dietetyczny? Sprawdźcie!Pod lupę wzięłam dzisiaj 3 rodzaje zup:W proszku - Knorr Ogórkowa z grzankami, porcja po przygotowaniu 200 mlW woreczku - Profi Ogórkowa, porcja po przygotowaniu 230 mlW pudełku-kubku - Marwit Zupa krem z
buraczków, porcja do spożycia 500 ml
Składniki zupy Knorr Zupa Ogórkowa : maltodekstryna,
skrobia, grzanki (
mąka pszenna,
tłuszcz roślinny,
olej roślinny,
sól,
drożdże, przeciwutleniacz: wyciągi z
rozmarynu),
sól, wzmacniacze smaku : glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy;
tłuszcz roślinny, sok z
ogórka kiszonego suszony (4,7%), laktoza,
cukier,
białka mleka, ekstrakt
drożdżowy,
mąka pszenna, kwas:kwas
cytrynowy;
czosnek,
kurkuma,
ogórek (0,9%),
marchew (0,8%),
koperek, aromaty,
sos sojowy (w tym pszenica).Może zawierać śladowe ilości jaj.Charakterystyka produktu: waga 14 g, zupa w proszku, opakowanie: saszetka.
Składniki zupy Profi Zupa Ogórkowa:
woda,
ogórki kwaszone 15% (
ogórki,
sól), warzywa (
marchew,
seler,
koper)
olej roślinny rzepakowy,
skrobia modyfikowana,
śmietanka,
sól,
cukier,
przyprawy, ekstrakt
drożdżowy, aromat, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian
sodu.Charakterystyka produktu: waga 80 g,zupa - płyn, opakowanie: woreczek.
Składniki zupy Marwit Krem z
buraczków z
tymiankiem :
woda (50%),
buraczki (32%),
cebula (10%),
marchew (6%),
tymianek,
czosnek,
ocet jabłkowy,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól.Charakterystyka produktu: waga 500 g, zupa - krem, opakowanie: kubek.Posiłki przyrządzane w domu na pewno będą najlepsze. Jeśli jednak musicie wybierać wśród gotowców, to biorąc pod uwagę ilość naturalnych półproduktów w ww. propozycjach, najbardziej odpowiednia wydaje się zupa krem z
buraczków.Oczywiście nie dlatego,że jest kremem z
buraczków, a nie
ogórkową. :P Nie ma w niej żadnego sztucznego barwnika,
tłuszczu zwierzęcego ani wzmacniaczy smaku. Ponadto w pierwszej i drugiej zupie znajdują się produktu potencjalnie alergenne m.in.:
mleko,
jaja,
seler lub powodujące nietolerancję pokarmu np.: laktoza. O różnicy pomiędzy alergią i nietolerancją
pisałam tutaj.Oczywiście wybór posiłku jak zawsze należy do Was!Próbowaliście którąkolwiek z tych zup?