ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z buraczków ćwikłowych

Zupa krem z buraczków ćwikłowych

nazwa

Wykonanie

Z blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencji. Wśród trzech standardowych kremowych zup (dyniowa i kukurydziana), które serwuję w mojej kuchni znajduje się również zupa krem z buraczków wzbogacona dodatkiem tymianku. Podaję ją zwykle na ciepło z kromką razowego pieczywa albo paluszkami z ciasta francuskiego.
Składniki:
1l bulionu warzywnego lub mięsnego (przeważnie używam rosołu z niedzielnego obiadu, który mrożę, gdy zostaje)
4 duże buraczki ćwikłowe
1 duża cebula
1 marchew
1 ziemniak
czosnek
ocet jabłkowy
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki, marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca, wrzucamy cebulkę do zeszklenia. Kiedy cebula jest już rumiana, dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.
Cebulę i czosnek wrzucamy do gotującego się wywaru. Przystępujemy do doprawienia zupy. Wsypujemy: ziele angielskie, liść laurowy, tymianek (może być suszony lub świeży), sól oraz pieprz. Wlewamy jeszcze 1 łyżkę octu jabłkowego. Chwilkę gotujemy całość, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Po wystudzeniu przelewamy wywar do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę. Wlewamy zupę do miseczek. Możemy ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dobrze smakuje również z dodatkiem jogurtu greckiego/śmietany.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/04/zupa-krem-z-buraczkow-cwikowych.html