Wykonanie
Z blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencji. Wśród
trzech standardowych kremowych zup (dyniowa i kukurydziana), które serwuję w mojej kuchni znajduje się również zupa krem z
buraczków wzbogacona dodatkiem
tymianku. Podaję ją zwykle na ciepło z kromką
razowego pieczywa albo paluszkami z
ciasta francuskiego.
Składniki:1l
bulionu warzywnego lub
mięsnego (przeważnie używam rosołu z niedzielnego obiadu, który mrożę, gdy zostaje)4 duże
buraczki ćwikłowe1 duża
cebula1
marchew1
ziemniakczosnekocet jabłkowyziele angielskieliść laurowytymianeksól,
pieprzPrzygotowanie:
Buraki,
marchewkę i
ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z
bulionem do miękkości.
Cebulę i
czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę
oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca, wrzucamy
cebulkę do zeszklenia. Kiedy
cebula jest już rumiana, dodajemy
czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.
Cebulę i
czosnek wrzucamy do gotującego się
wywaru. Przystępujemy do doprawienia zupy. Wsypujemy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
tymianek (może być suszony lub świeży),
sól oraz
pieprz. Wlewamy jeszcze 1 łyżkę
octu jabłkowego. Chwilkę gotujemy całość, a następnie odstawiamy do ostudzenia.Po wystudzeniu przelewamy
wywar do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę. Wlewamy zupę do miseczek. Możemy ozdobić ją świeżą
natką pietruszki lub
szczypiorkiem. Dobrze smakuje również z dodatkiem
jogurtu greckiego/śmietany.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)