ßßß

Po wstępnych powitaniach bardzo szybko zabraliśmy się do dzieła. Takim też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami.

Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład 🙂Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym
Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 35 min.Składniki:800 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę250 g marchwi pokrojonej w drobną kostkę200 ml mleka kokosowego1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka800 ml wywaru warzywnego40 ml Ramy smaż jak szef kuchni maślanej1 mały pęczek kolendry drobno pokrojonejsól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku.W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj marchew, słodkiego ziemniaka i przyprawy. Smaż całość ok. 5 min., dodaj bulion do poziomu warzyw oraz sól i pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez 25 min. Po tym czasie sprawdź czy słodkie ziemniaki i marchew są miękkie, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz aksamitny krem.Sprawdź czy krem jest wystarczająco przyprawiony i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj kolendrę i chipsy z batata.Następnie koledzy koleżanki przygotowali poniższe pyszności:Polędwica z sandacza na leśnych grzybach z wermutem musztardą i miodem
Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min.Składniki:4 kawałki sandaczapół ząbka czosnku posiekanegosok z połowy cytryny500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej1 łyżka posiekanej natki pietruszki50 ml wermutu2 łyżki balsamico białego1 łyżka miodu1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon1 łyżka mąkisól i pieprz.Na patelni rozgrzej 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż grzyby przez 5 min. Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż grzyby na złoto aż odparuje woda. Posyp posiekaną natką pietruszki, zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę.Na innej patelni posól i popieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami.Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami
Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min.Składniki:4 dużych pajd drożdżówki2 rozbełtane jajka1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążone pestki)20 g cukru1 szklanka mleka20 g pomidorków koktajlowych2 łyżki miodu akacjowego lub syropu klonowego60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni maślanej100 g drobnego cukru1 gwiazdka anyżu1 szklanka soku pomidorowego4 gałki lodów waniliowychkilka listków mięty do dekoracji.W misce wymieszaj jajka z mlekiem i 20 g cukru z pestkami wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj aż znikną bąbelki. Pajdę drożdżówki namocz przez chwilę w mleku i smaż z obu stron na złoty kolor. Odłóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na tej samej patelni, skarmelizuj pomidory z miodem. Na każdą drożdżówkę połóż 5 pomidorków.Karmel pomidorowy: rozpuść 100 g cukru na głębokiej patelni aż nabierze brązowego koloru. Dodaj sok pomidorowy, gwiazdkę anyżu i zredukuj do gęstej konsystencji.Drożdżówki wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij drożdżówki z piekarnika, ułóż każdą na talerzu, na wierzchu dodaj gałkę lodów waniliowych, podlej ciepłym (nie gorącym!) karmelem pomidorowym. Udekoruj miętą.Smacznego!Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie. Jak zwykle poznałam wiele fajnych osób i świetnie się bawiłam 🙂
Share the post "Warsztaty z Pascalem Brodnickim"


