Wykonanie
Dzisiaj
pora na warzywa. Jednak nie w postaci surówki tylko w
zgoła w innej formie - w formie placuszków. To alternatywa dla tych, którzy uwielbiają placki ziemniaczane. Wiadomo, są przepyszne, niestety na diecie nie można się nimi zajadać bo są baaardzo kaloryczne. Dlatego tą propozycją chcę spróbować udobruchać każdego Plackożercę na diecie. Placków wychodzi dużo i naprawdę można się nimi najeść.

Składniki ( na 8 sztuk) :2
marchewki2 małe
ziemniaki1
pietruszka (korzeń)4
rzodkiewkimała
cebulaząbek
czosnku1 łyżka
mąki żytniej2
jajanatka pietruszkiprzyprawyWarzywa obrać i umyć.
Marchew,
pietruszkę,
ziemniaki oraz
rzodkiewki zetrzeć na tarce (grube oczka).
Cebulę i
czosnek posiekać i dodać do startych warzyw. Następnie dodać
mąkę i
jajka. Wszystko wymieszać i przyprawić. Na rozgrzanej patelni teflonowej formować okrągłe placki. Smażyć z dwóch stron.Wartość Kaloryczna 386 kcal
Białko 22 gWęglowodany 50 , 2 gTłuszcz 12 g