ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane klasyczne i wersja light

Placki ziemniaczane klasyczne i wersja light

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam placki ziemniaczane, zresztą kto ich nie lubi. Taka niby prosta potrawa a smakuje wyśmienicie. Najwięcej placków ziemniaczanych robiłam na studiach, danie to robiło furorę wśród zagranicznych studentów. Teraz już trochę mniej, niestety są trochę kaloryczne i ciężkie. Chociaż i na to są sposoby, placki można zrobić też w piekarniku na papierze do pieczenia. Wtedy są lżejsze, bo nie pływają podczas smażenia w tonie tłuszczu. Na szczęście zabieg ten nie odbiera im smaku, są tylko troszkę twardsze przez to, że muszą być znacznie cieńsze niż klasyki.
Najlepiej smakują mi placki z łyżką gęstej śmietany, mój mąż woli wersję „amerykan” z ketchupem lub sosem czosnkowym a mój teść z cukrem. Jak widać ile osób tyle pomysłów na zjedzenie placków
Składniki
1kg ziemniaków
3 łyżki mąki
1 jajko
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
przyprawy: majeranek i pieprz w dużej ilości, sól
opcjonalnie można dodać do ciasta natkę pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebule, rozgnieciony czosnek. Mieszamy, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dodajemy przyprawy i opcjonalnie natkę pietruszki.
Wersja klasyczna
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
Wersja light w piekarniku
Do ciast dodajemy 2 łyżki oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta i rozsmarowujemy aby było w miarę cienkie. Pieczemy około 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć opcję zrumienienia aby placki były bardziej złote.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/placki-ziemniaczane-klasyczne-i-wersja-light