ßßß
Uwielbiam placki ziemniaczane, zresztą kto ich nie lubi. Taka niby prosta potrawa a smakuje wyśmienicie. Najwięcej placków ziemniaczanych robiłam na studiach, danie to robiło furorę wśród zagranicznych studentów. Teraz już trochę mniej, niestety są trochę kaloryczne i ciężkie. Chociaż i na to są sposoby, placki można zrobić też w piekarniku na papierze do pieczenia. Wtedy są lżejsze, bo nie pływają podczas smażenia w tonie tłuszczu. Na szczęście zabieg ten nie odbiera im smaku, są tylko troszkę twardsze przez to, że muszą być znacznie cieńsze niż klasyki.Najlepiej smakują mi placki z łyżką gęstej śmietany, mój mąż woli wersję „amerykan” z ketchupem lub sosem czosnkowym a mój teść z cukrem. Jak widać ile osób tyle pomysłów na zjedzenie plackówSkładniki1kg ziemniaków3 łyżki mąki1 jajko1 cebula2 – 3 ząbki czosnkuprzyprawy: majeranek i pieprz w dużej ilości, sólopcjonalnie można dodać do ciasta natkę pietruszkiolej do smażeniaWykonanieZiemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebule, rozgnieciony czosnek. Mieszamy, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dodajemy przyprawy i opcjonalnie natkę pietruszki.Wersja klasycznaRozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
Wersja light w piekarnikuDo ciast dodajemy 2 łyżki oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta i rozsmarowujemy aby było w miarę cienkie. Pieczemy około 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć opcję zrumienienia aby placki były bardziej złote.