Wykonanie
Uwielbiam placki ziemniaczane, zresztą kto ich nie lubi. Taka niby prosta potrawa a smakuje wyśmienicie. Najwięcej placków ziemniaczanych robiłam na studiach, danie to robiło furorę wśród zagranicznych studentów. Teraz już trochę mniej, niestety są trochę kaloryczne i ciężkie. Chociaż i na to są sposoby, placki można zrobić też w piekarniku na papierze do pieczenia. Wtedy są lżejsze, bo nie pływają podczas smażenia w tonie tłuszczu. Na szczęście zabieg ten nie odbiera im smaku, są tylko troszkę twardsze przez to, że muszą być znacznie cieńsze niż klasyki.Najlepiej smakują mi placki z łyżką gęstej
śmietany, mój mąż woli wersję „amerykan” z
ketchupem lub
sosem czosnkowym a mój teść z
cukrem. Jak widać ile osób tyle pomysłów na zjedzenie plackówSkładniki1kg
ziemniaków3 łyżki
mąki1
jajko1
cebula2 – 3 ząbki
czosnkuprzyprawy:
majeranek i
pieprz w dużej ilości,
sólopcjonalnie można dodać do ciasta
natkę pietruszkiolej do smażeniaWykonanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy
mąkę,
jajko, pokrojoną w kosteczkę
cebule, rozgnieciony
czosnek. Mieszamy, ciasto powinno
mieć gęstą konsystencję. Dodajemy
przyprawy i opcjonalnie
natkę pietruszki.Wersja klasycznaRozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
Wersja light w piekarnikuDo ciast dodajemy 2 łyżki
oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta i rozsmarowujemy aby było w miarę cienkie. Pieczemy około 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć opcję zrumienienia aby placki były bardziej złote.