Wykonanie
Bramboraki to taka czeska odmiana placka ziemniaczanego. A że znalazłam ten przepis to musiałam go jak najszybciej wypróbować bo coś mi mówiło że to musi być bardzo dobre. I nie myliłam się. Placki podane z
pieczarkami i surówką wspaniale smakowały na obiad a jako, że jest to danie czeskie to powinno się go podać z kuflem
piwa. Ja o tym zapomniałam ale jestem pewna, że wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 11/2009Składniki:1
filet z kurczaka6 dużych
ziemniakówcebulajajkołyżka
mąkiolej do smażenia
natka pietruszkiZiemniaki i
cebulę utrzeć na tarce z małymi oczkami. Do masy dodać
jajko,
mąkę,
sól i
pieprz. Dokładnie wymieszać ciasto. Na dużej paelni rozgrzac
olej. Filety przekroic na 4 kotlety. Każdego z osobna zanurzać w
masie ziemniaczanej i kłaść na rozgrzanej patelni dodając 2-3 łyżki na wierzch i ładnie rozprowadzając. Smażyć na chrupiąco i rumiano z obu stron. Bramboraki podawać z
pieczarkami obgotowanymi w osolonej wodzie i lekko podsmażonymi na łyżce
masła. Całośc posypać posiekaną
natką pietruszki i podawać z kuflem
piwa.Smacznego:)