ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa "działkowca"

Zupa grzybowa "działkowca"

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
600 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych, np. podgrzybków, borowików, maślaków, kurek)
około 2 litrów bulionu z kurczaka
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 marchewki
1/2 pietruszki
2 ziemniaki
1 łodyga selera naciowego
szczypta suszonego tymianku
1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 18%
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Grzyby opłukać pojedynczo pod bieżącą zimną wodą, osuszyć na ręczniku, pokroić na kawałki. Przygotować bulion z kurczaka. W dużym garnku roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy, dodać grzyby i smażyć je na większym ogniu mieszając przez około 5 minut, doprawić solą i pieprzem, wyjąć z garnka. Do garnka włożyć drugą łyżkę masła i zeszklić cebulkę, pod koniec dodając czosnek.
Dodać pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i całą pietruszkę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodać selera naciowego, tymianek, a po minucie wlać wino (jeśli używamy) i wygotować w całości. Gdy warzywa będą już obsmażone dodać odłożone grzyby, wlać gorący bulion (w takiej ilości jaką konsystencję ma mieć nasza zupa) i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut.
W misce wymieszać śmietankę kremówkę z 1/4 szklanki chłodnej wody, sos sojowy, następnie wlewać po łyżce zupę (około 10 łyżek), jednocześnie mieszając. Przelać wszystko do garnka z zupą i odstawić z ognia, podawać z natką pietruszki i ciepłą czosnkową bagietką. Zupę spróbować i doprawić w razie konieczności solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Propozycja podania
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
bagietka czosnkowa
lane kluski z dodatkiem tartego sera : 2 jajka / 2 pełne łyżki mąki / 1/3 szklanki startego żółtego sera
Do garnuszka wbić jajka, doprawić solą, dodać mąkę i roztrzepać widelcem (około 1-2 minuty), dodać starty ser i wymieszać. Na gotującą się zupę wylewać ciasto cieniutkim strumieniem lub kłaść je łyżeczką. Po zagotowaniu i wypłynięciu klusek na powierzchnię odstawić garnek z ognia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/zupa_grzybowa/przepis.html