Wykonanie
Jednym z moich najsmaczniejszych dań była potrawka z klopsikami pod
ciastem francuskim . Tym razem postanowiłam przyrządzić bardziej klasyczny pot pie - dziś przedstawiam więc wersję z
kurczakiem. Tak jak przy pierwszym podejściu do tej potrawy, inspirowałam się przepisem Laury Vitale (odrobinę go zmodyfikowałam). Smacznego:)ok. 500-600 g
udek kurczaka - bez kości i skóry (można tez użyć piersi),1-2
marchewki,
pietruszka,ćwierć
selera korzeniowego lub 2-3 gałązki
selera naciowego,mała
cebula lub ćwierć
pora,kilka łyżek
kukurydzy,kilka łyżek
groszku,opcjonalnie 2 małe
ziemniaki,1/3 szklanki
masła,1/3 szklanki
mąki,3 szklanki
bulionu,1/3 szklanki
śmietanki kremówki (może być też 18%),
sól,
pieprz, opcjonalnie
przyprawa do drobiu,
natka pietruszki,
tymianekpłat
ciasta francuskiego plus
jajko do posmarowaniaNaczynie do zapiekania wysmarować odrobiną
masła.
Mięso z udek pokroić na kawałki, doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą do drobiu, przesmażyć na złoto. Na
maśle przesmażyć posiekaną
marchewkę,
cebulę,
pietruszkę i
seler. Po 5 minutach dodać
mąkę, szybko wymieszać i zalać
bulionem. Dodać
mięso, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wrzucić
groszek,
kukurydzę i
śmietankę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować
jajkiem. Delikatnie rozwałkować
ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto
solą i
pieprzem, posmarować
jajkiem (lub
śmietanką), zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.