ßßß Cookit - przepis na potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim (pot pie)

potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim (pot pie)

nazwa

Wykonanie

Jednym z moich najsmaczniejszych dań była potrawka z klopsikami pod ciastem francuskim . Tym razem postanowiłam przyrządzić bardziej klasyczny pot pie - dziś przedstawiam więc wersję z kurczakiem. Tak jak przy pierwszym podejściu do tej potrawy, inspirowałam się przepisem Laury Vitale (odrobinę go zmodyfikowałam). Smacznego:)
ok. 500-600 g udek kurczaka - bez kości i skóry (można tez użyć piersi),
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
mała cebula lub ćwierć pora,
kilka łyżek kukurydzy,
kilka łyżek groszku,
opcjonalnie 2 małe ziemniaki,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
3 szklanki bulionu,
1/3 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%),
sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do drobiu, natka pietruszki, tymianek
płat ciasta francuskiego plus jajko do posmarowania
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Mięso z udek pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, przesmażyć na złoto. Na maśle przesmażyć posiekaną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać mięso, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wrzucić groszek, kukurydzę i śmietankę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem. Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem (lub śmietanką), zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/02/potrawka-z-kurczaka-pod-ciastem.html