ßßß Cookit - przepis na klopsiki w sosie zapiekane pod ciastem francuskim (pot pie)

klopsiki w sosie zapiekane pod ciastem francuskim (pot pie)

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie pot pie może się różnić w zależności od tego, z jakiego kraju pochodzi przepis. Ja skorzystałam z jednej z wersji amerykańskich, w której to mięso uduszone w pysznym sosie piecze się pod ciastem francuskim. Danie jest niezwykle sycące i naprawdę smaczne, idealne na zimę - na pewno będę je przyrządzać jeszcze wiele razy, na różne sposoby. Tymczasem zapraszam na wersję z drobiowymi klopsikami, smacznego:)
Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mini-turkey-meatball-pot-pies/ na klopsiki:
ok. 500 g mielonego mięsa z indyka,
starty ząbek czosnku,
jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawa do drobiu, sól, pieprz
kolejne składniki przepisu:
płat ciasta francuskiego,
2 marchewki,
cebula,
2 gałązki selera naciowego,
3 szklanki bulionu drobiowego,
niecała szklanka mrożonego groszku,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
1/2 szklanki kremówki,
tymianek, sól, pieprz,
jajko do posmarowania ciasta
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Uformować klopsiki z podanych składników i przesmażyć na głębokiej patelni; zdjąć z ognia, gdy będą prawie gotowe. Na patelni po klopsikach przesmażyć na maśle posiekaną marchewkę, cebulę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać klopsiki, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodać groszek i kremówkę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem. Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem, zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/klopsiki-w-sosie-zapiekane-pod-ciastem.html