Wykonanie
Przygotowanie pot pie może się różnić w zależności od tego, z jakiego
kraju pochodzi przepis. Ja skorzystałam z jednej z wersji amerykańskich, w której to
mięso uduszone w pysznym sosie piecze się pod
ciastem francuskim. Danie jest niezwykle sycące i naprawdę smaczne, idealne na zimę - na pewno
będę je przyrządzać jeszcze wiele
razy, na różne sposoby. Tymczasem zapraszam na wersję z drobiowymi klopsikami, smacznego:)Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mini-turkey-meatball-pot-pies/ na klopsiki:ok. 500 g
mielonego mięsa z indyka,starty ząbek
czosnku,
jajko,ok. 1/4 szklanki
bułki tartej,
przyprawa do drobiu,
sól,
pieprzkolejne składniki przepisu:płat
ciasta francuskiego,2
marchewki,
cebula,2 gałązki
selera naciowego,3 szklanki
bulionu drobiowego,niecała szklanka mrożonego
groszku,1/3 szklanki
masła,1/3 szklanki
mąki,1/2 szklanki kremówki,
tymianek,
sól,
pieprz,
jajko do posmarowania ciastaNaczynie do zapiekania wysmarować odrobiną
masła. Uformować klopsiki z podanych składników i przesmażyć na głębokiej patelni; zdjąć z ognia, gdy będą prawie gotowe. Na patelni po klopsikach przesmażyć na
maśle posiekaną
marchewkę,
cebulę i
seler. Po 5 minutach dodać
mąkę, szybko wymieszać i zalać
bulionem. Dodać klopsiki, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodać
groszek i kremówkę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować
jajkiem. Delikatnie rozwałkować
ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto
solą i
pieprzem, posmarować
jajkiem, zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.