Wykonanie
niedziela, 12 Lipiec 2009, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Przepis ze świetnej książki Michela Roux „Jajka. 130 prostych przepisów”.

Składniki:2 duże
cebule100g
masła150 ml
śmietany kremówkitymianekświeżo zmielony
pieprz,
sól350g gotowego
ciasta francuskiegomąka do posypania4
jajka w koszulkach
Cebulę kroimy w plasterki. Dusimy na
maśle przez 30 minut. Wlewamy
śmietanę, doprawiamy
pieprzem,
solą i
tymiankiem. Dusimy jeszcze przez 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W rozmrożonym cieście wycinamy 4 kółka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każde kółko nakłuwamy kilka
razy widelcem i wkładamy na 20 minut do lodówki.Równomiernie rozkładamy duszoną
cebulę na cieście i pieczemy 25-30 minut.Podajemy z
jajkami w koszulkach i posypane
tymiankiem.