Wykonanie
Propozycja na sylwestrową przekąskę …pachnąca lasem
tarta z
prawdziwkami, podgrzybkami i
kurkami zapieczona w gęstym
śmietanowo-
serowym sosie.
Składniki na ciasto (forma średnicy 30 cm):1 1/2 szkl.
mąki150 g
masła1
jajkoSkładniki na farsz:½ kg
grzybów leśnych (u mnie podgrzybki,
prawdziwki,
maślaki,
kurki)2
cebule200 g potartego
żółtego sera1
jajko200 ml
śmietany kremówki 36 %świeży
koperekpieprzsól3 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm i przekładamy je do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz
Grzyby myjemy i gotujemy w garnku z
wodą do miękkości.
Cebulę, kroimy w kostkę podsmażamy na
oliwie, dodajemy ugotowane
grzyby, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość smażymy do miękkości, zestawiamy z ognia i dodajemy
koperek,
ser,
śmietanę oraz
jajko. Mieszamy, a następnie wylewamy farsz na upieczone ciasto. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C piekarnika na ok. 25 min.Smacznego!