ßßß Cookit - przepis na U PROGU JESIENI. LEŚNE GRZYBY W ŚMIETANIE

U PROGU JESIENI. LEŚNE GRZYBY W ŚMIETANIE

nazwa

Wykonanie

Grzyby w śmietanie to chyba jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań z grzybów ...
Może danie niezbyt wyszukane, ale jakie pyszne!
Poza tym przywołujące u mnie wspomnienia
domu i dzieciństwa.
Piękne wspomnienia ...
Składniki:
dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione)
2 cebule
śmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy uzyskać)
sól
pieprz
natka pietruszki
sklarowane masło
Wykonanie:
Grzyby czyścimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na wrzącą wodę i parzymy około 5 minut. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli przekładamy grzyby. Solimy, pieprzymy i dusimy około 15- 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Może być tłusta (np. 22%), może być chudsza 12%, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba :)).
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/09/u-progu-jesieni-lesne-grzyby-w-smietanie.html