Grzyby w śmietanie to chyba jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań z grzybów ...Może danie niezbyt wyszukane, ale jakie pyszne!Poza tym przywołujące u mnie wspomnieniadomu i dzieciństwa.Piękne wspomnienia ...Składniki:dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione)2 cebuleśmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy uzyskać)sólpieprznatka pietruszkisklarowane masłoWykonanie:Grzyby czyścimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na wrzącą wodę i parzymy około 5 minut. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli przekładamy grzyby. Solimy, pieprzymy i dusimy około 15- 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Może być tłusta (np. 22%), może być chudsza 12%, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba :)).