Wykonanie
Kurki, złoto lasu. Już łatwiej chyba przyrządzić się ich nie da bo to najprostsza wersja
kurek jaką znam. Ale także jedna z najlepszych i pasująca do wielu innych dań oraz składników.
czas przygotowania : 10-15 minutskładniki:1 kg świeżych
kurek1 duża
cebula2 - 3 ząbki
czosnku1/2 pęczka świeżej
natki pietruszki3 łyżki
masłado smaku:
sól i
pieprz mielonysposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyściłam z resztek ściółki, opłukałam szybko pod silnym strumieniem bieżącej
wody i dobrze osączyłam. Większe sztuki można pokroić.
Cebulę i
czosnek obrałam, posiekałam. W rondlu roztopiłam
masło, wrzuciłam
cebulkę, zeszkliłam, dodałam
grzyby i
czosnek, smażyłam mieszając aż
grzyby puściły sok a następnie dusiłam pod przykryciem 5 min. Następnie odkryłam, doprawiłam
solą i
pieprzem, dodałam połowę
natki, wymieszałam, smażyłam jeszcze chwilę aby odparował nadmiar
wody. Podałam posypane resztą
natki. Świetnie smakują z
pieczywem,
ziemniakami albo jako dodatek do
mięs.Nie smażcie
kurek zbyt długo bo zamiast zmięknąć zrobią się twarde i gumowate. To wbrew pozorom bardzo delikatne
grzyby.