Wykonanie
Kurki to jedne z najsmaczniejszych
grzybów, przynajmniej w mojej opinii. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, takich jak
cebula i
śmietana, by wyczarować z nich przepyszny sos, bądź zupę. I właśnie o zupie będzie dzisiaj wpis, ponieważ mam dla Was szybki krem z
kurek. O ile
grzybów w tym roku na razie nie widać, tak
kurki można dostać bez problemu. Jeśli nam się poszczęści będą dostępne w sklepach nawet do późnej jesieni. Nie polecam Wam jednak czekać tak długo, ponieważ zupa jest absolutnie znakomita - delikatna, o bardzo wyważonym smaku.
Kurki są wyczuwalne, ale nie dominują w potrawie. Jeśli przepadacie za potrawami, w których są
kurki, ta zupa również Wam zasmakuje.
Składniki:600 g
kurek500-600 ml
bulionu mięsnego lub warzywnego1 duża
cebula4 łyżki stołowe gęstej
śmietany 18%50 g
masła1 ząbek
czosnkusól,
pieprzdo dekoracji:
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą, by oczyścić je z piasku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na
maśle. Następnie dodajemy
kurki i dusimy przez kilka minut, aż lekko zmiękną.Kilka
grzybków odkładamy do dekoracji, a pozostałe przekładamy do gorącego
bulionu. Razem gotujemy przez 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz
sól i
pieprz do smaku.Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Przed podaniem zabielamy ją gęstą
śmietaną. W miskach krem z
kurek dekorujemy
natką pietruszki oraz podduszonymi wcześniej
grzybkami. Możemy dodać też kleks
śmietany oraz szczyptę świeżo mielonego
pieprzu.Smacznego!