Sezon na kurki trwa i ja ostatnio postanowiłam znów połączyć je z masłem, cebulką oraz natką pietruszki. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do drugiego dania.Inspiracją był przepis z książki Camilli Läckberg i Christiana Hellberga Smaki z Fjällbacki.Składniki na 2 duże porcje:400 g kurek50 g masła1 cebula1 ząbek czosnku1/3 czerwonej papryczki chilli1/2 pęczka natki pietruszkisól, pieprz1. Kurki zalać w misce ciepłą wodą, chwilę pomoczyć (wtedy łatwiej odejdą kawałki ściółki), oczyścić i osuszyć.2. Masło roztopić na patelni, wrzucić posiekaną cebulę, chilli oraz roztarty czosnek i lekko podsmażyć.3. Dodać kurki i smażyć około 8 minut. Na końcu wymieszać z posiekaną natką oraz doprawić solą i pieprzem.W książce jest napisane, aby podawać z chlebem razowym. Ja podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko oraz kefirem. Smakowało wybornie.