Wykonanie
Quiche … kruche ciasto wypełnione jajeczno-
śmietanową masą z dodatkiem
boczku,
grzybów leśnych i dyni. Świetna przystawka, przekąska a nawet obiad.
Składniki na ciasto (forma średnicy 30 cm):300 g
mąki pszennej200 g
masła1
jajko½ łyżeczki
soliSkładniki na farsz:400 g
grzybów leśnych po ugotowaniu (u mnie podgrzybki,
prawdziwki,
maślaki,
kurki)350 g upieczonej dyni, jak upiec
dynie odpowiedź tutaj100 g
surowego boczku, pokrojonego w małą kosteczkę1 średnia
cebula3 łyżki
oliwy z oliwek4
jajka100 g
sera cheddar150 ml
śmietany kremówki 36 %1 łyżeczka
pieprzu świeżo mielonego , można dać mniej
sól1/3 łyżeczki suszonego
rozmarynuWykonanie ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło i
sól. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na minimum pół godzinę do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i przekładamy je do formy. Formę z
ciastem możemy jeszcze wstawić ciasto na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:
Grzyby myjemy i gotujemy w garnku z
wodą ok. 10 minut.
Cebulę, kroimy w kostkę podsmażamy z
boczkiem na
oliwie, dodajemy ugotowane
grzyby, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość smażymy do miękkości, zestawiamy z ognia. W misce roztrzepujemy
jajka ze
śmietaną i
rozmarynem. Dodajemy
grzyby z
boczkiem oraz potarty
ser. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty, Na wierzch układamy pokrojony w kostkę upieczony miąższ dyni. Tarte wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C piekarnika na ok. 25 min. Podajemy na ciepło.Smacznego!